De Amerikaanse film The Condemned II krijgt een release in de Amerikaanse bioscopen. 

Dat heeft producent Lionsgate bekendgemaakt. Het is voor het eerst dat een Amerikaanse productie van Reiné in theaters in de VS te zien is.

De actiefilm The Condemned uit 2007 vertelde over een groep gevangenen die in een live-televisieshow op een onbewoond eiland op leven en dood met elkaar moeten vechten. In het tweede deel, dat als subtitel Desert Prey heeft, speelt achtvoudig wereldkampioen worstelen Randy Orton de hoofdrol. Reiné draaide de film vorig jaar in New Mexico. Het is de twaalfde Amerikaanse productie die Reiné in zes jaar tijd in de VS maakt.

De Nederlandse regisseur heeft de afgelopen jaren veel lof geoogst met zijn lowbudget actietitels, die veelal worden gemaakt voor de dvd-markt. Reiné was onder meer verantwoordelijk voor The Marine 2, Death Race 2 en 3, The Scorpion King 3 en Behind Enemy Lines 4.

Michiel de Ruyter

Ook zijn Nederlandse film Michiel de Ruyter krijgt begin volgend jaar een Amerikaanse bioscooprelease, vertelt hij. "De distributeur organiseert samen met het Nederlandse consulaat in LA in februari een grootse première in Los Angeles. Er wordt heel veel verwacht van de film, die in het Engels Admiral heet."

Reiné heeft zelfs een kortere versie gesneden voor de Amerikaanse markt. "Ik denk voor het eerste dat een directors cut korter is dan het origineel, hij is 25 minuten korter dan de versie die in de Nederlandse bioscopen draaide. Inmiddels is deze versie al vele malen gescreend in Los Angeles en de reacties zijn ongelooflijk goed. Zelfs een aantal Academy-voters hebben de film gezien en waren overtuigd dat de film, als hij door Nederland was ingezonden als Oscarkandidaat, de short-list had gehaald."

Nederland heeft dit jaar het mozaïekdrama The Paradise Suite ingezonden voor de Oscars. De eerste reacties, na de première op het festival van Toronto, waren gemengd.