De documentaire Those who feel the fire burning van regisseur Morgan Knibbe wordt namens Nederland uitgezonden naar de Oscars in de categorie beste documentaire. 

Dat heeft filminstituut Eye maandag bekendgemaakt.

De film toont in een onconventionele, poëtische vorm een ernstig maatschappelijk en actueel probleem: het dagelijks leven van vluchtelingen die vastzitten aan de rand van Europa.

In december wordt de documentaire gedurende een week vertoond in bioscopen in zowel New York als Los Angeles, wat één van de kwalificatie-eisen is voor een documentaire die is ingezonden voor de Oscars. Half januari maakt de Academy, de organisatie die de Oscar uitreikt, bekend of de Nederlandse kandidaat tot de genomineerden behoort.

Gouden Kalveren

Those who feel the fire burning won afgelopen vrijdag twee Gouden Kalveren tijdens het Nederlands Film Festival: één voor beste documentaire en eentje voor beste sound design. Knibbe ontving tevens de prijs van het Forum van de Regisseurs. De film was in mei in de Nederlandse bioscopen te zien.

Eerder werd al bekendgemaakt dat de animatiefilm Otto van Job, Joris en Marieke wordt ingezonden als Nederlandse kandidaat voor de categorie korte animatie.

De mozaïekfilm The Paradise Suite van Joost van Ginkel is de inzending in de categorie beste buitenlandse speelfilm.