De Nederlandse acteur Maarten Heijmans is in de race voor een International Emmy Award. Hij maakt kans op de prijs in de categorie beste acteur voor zijn rol in de serie Ramses.

Hij is voor zover bekend de enige Nederlandse acteur die kans maakt op een prijs dit jaar.

Dat is op de MIPCOM in Cannes bekend gemaakt, een grote internationale televisiebeurs. De uitreiking van de prijs vindt plaats op 23 november in New York. Heijmans moet het opnemen tegen collega's uit Turkije, Brazilië en Groot-Brittannië.

Het zou niet de eerste grote onderscheiding voor de serie Ramses zijn. Vorig jaar won het tv-drama van regisseur Michiel van Erp al de Prix Europa voor beste Europese tv-serie van het jaar. De serie over Ramses Shaffy kreeg eerder dit jaar lovende kritieken. De hoofdrollen werden vertolkt door Heijmans, Noortje Herlaar en Thomas Cammaert.

Emmy Kids Awards

De reeks vertelt over het leven van Shaffy, die in de jaren zestig en zeventig furore maakte met zijn gezelschap Shaffy Chantant. Hij trad veel op met zijn grote liefde Joop Admiraal en zijn beste vriendin Liesbeth List.

Eerder deze week werd al bekend dat Nederland ook kans maakt op vier Emmy Kids Awards. Onder meer de coming of age-film Jongens van Mischa Kamp, over de opbloeiende liefde tussen twee tieners, en de serie Taart van regisseur Tallulah Schwab zijn genomineerd voor deze prestigieuze prijs.