Het nieuwe stemsysteem waarmee vrijdagavond de Gouden Kalveren zijn uitgereikt, staat nog in de kinderschoenen. Voor het eerst werden de belangrijkste Nederlandse filmprijzen toegekend door middel van een stemsysteem à la de Oscars.

170 vakgenoten uit de filmwereld brachten afgelopen weken - in plaats van een jury - hun stem uit op onder meer de beste Nederlandse film, acteur en actrice. 

Acteurs en regisseurs zijn enigszins blij met het nieuwe systeem, maar ze benadrukken in gesprek met NU.nl dat het systeem nog een upgrade nodig heeft.

"Het systeem heeft kinderziektes, maar ik denk dat het klopt", zegt acteur Frank Lammers, genomineerde in de categorie Beste Mannelijke Hoofdrol. "Ik ben er geen tegenstander van. Maar het is nieuw en dus moet het systeem zich nog bewijzen", voegt actrice Sigrid ten Napel toe.

Bekijk hier de reactie van regisseurs en acteurs:

Terugtrekking

In september liet producent Klaas de Jong weten dat hij zijn film Michiel de Ruyter terugtrekt, uit onvrede over het geringe aantal nominaties voor publieksfilms bij het prijzengala van de Nederlandse film. Ook De Ontsnapping werd teruggetrokken.

Michiel de Ruyter, een van de grootste bioscoopsuccessen van het afgelopen jaar, kreeg twee nominaties, voor beste acteur (Frank Lammers) en beste regisseur (Roel Reiné). De film viel uiteindelijk niet in de prijzen. Gooische Vrouwen II, met twee miljoen verkochte kaartjes de best bezochte Nederlandse film van de afgelopen dertig jaar, werd helemaal genegeerd.

De Gouden Kalveren van 2015 zijn afgelopen vrijdagavond uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse film in Utrecht. De organisatie hoopt het zogenoemde Academy-systeem volgend jaar nog verder uit te breiden.