De film Gluckauf van Joram Willink en Piet-Harm Sterk heeft vrijdagavond op het Nederlands Film Festival (NFF) het Gouden Kalf gewonnen voor Beste Film. De film won in totaal vier prijzen, waaronder die voor Beste Regie en Beste Scenario.

De arthouse-film, over de verstikkende relatie tussen een werkloze mijnwerker en zijn zoon, is daarmee de grote winnaar geworden op het Gala van de Nederlandse film.

Andere genomineerden voor Beste Film waren Bloed, zweet & tranen, Prins, Schneider vs. Bax en De Surprise.

Beste Hoofdrol

Martijn Fischer en Georgina Verbaan wonnen het Gouden Kalf in de categorie Beste Hoofdrol. Fischer won de prijs voor zijn rol als André Hazes in de film Bloed, Zweet en Tranen. De acteur nam de prijs vrijdagavond emotioneel in ontvangst. "Onvoorstelbaar, ik ben er heel erg blij mee," aldus Fischer.

Naast Fischer maakten ook Matthijs van de Sande Bakhuyzen (Boy 7), Bart Slegers (Gluckauf), Frank Lammers (Michiel de Ruyter) en Vincent van der Valk (Gluckauf) kans op de prijs.

Video: Martijn Fischer en Georgina Verbaan na afloop

De Surprise

Verbaan kreeg de prijs voor haar hoofdrol in De Surprise. Ook Verbaan reageerde uitgelaten en emotioneel toen ze haar prijs in ontvangst nam. "Heel erg bedankt. Ik ben ontzettend blij dat ik als vrouw op leeftijd deze prachtige rol mocht spelen," aldus de 35-jarige actrice.

Bij de vrouwen waren ook Kim van Kooten (Onder het Hart), Elise van 't Laar (Tussen 10 en 12), Maria Kraakman (Schneider vs. Bax) en Wende Snijders (Zurich) genomineerd.

Publieksprijs

De winnaar van de publieksprijs voor Beste Film met minimaal 100.000 bezoekers is De Club van Sinterklaas en het pratende paard. Het publiek kon de afgelopen weken stemmen op drie films: ook Michiel de Ruyter en Bloed, Zweet & Tranen maakten kans. 

Bijrol

Raymond Thiry en Hadewych Minis gingen ervandoor met de Gouden Kalveren voor respectievelijk Beste Mannelijke Bijrol en Beste Vrouwelijke Bijrol.

Thiry won het beeldje voor zijn rol in Bloed, Zweet en Tranen. Minis werd bekroond voor haar rol in dezelfde film. Het is voor beide acteurs de tweede keer dat ze de filmprijs winnen. 

"Ik ben heel blij en heel trots op deze mooie film", aldus Minis. "Martijn Fischer, mijn eigen worstenbroodje, wat was het een eer om met jou te werken."

Video: NU.nl op de rode loper bij de Gouden Kalveren

Muziek en Camerawerk 

De prijs voor beste filmmuziek werd gewonnen door Kai Hugo, alias Palmbomen, voor zijn muziek in de film Prins. Cameraman Mark van Aller won het Kalf voor zijn camerawerk in Gluckauf. 

Mees Peijnenburg won de prijs voor Beste Televisiedrama met One Night Stand X - Geen Koningen in ons Bloed.

Academy

De uitreiking vond dit jaar voor de 34e keer plaats. Voor het eerst werden de winnaars via een zogenaamde 'Academy' bepaald; een jury bestaande uit een paar honderd makers uit de filmsector.

De nominaties van de Gouden Kalveren stonden al jaren ter discussie, waarna het NFF dit jaar het systeem veranderde. Voorheen werden de prijzen voor de beste Nederlandse films uitgereikt door een vakjury.