Acteur Justin Theroux is het niet eens met de kritiek op de serie The Leftovers, die te veel vragen zou oproepen en waar niet altijd verklaringen voor worden gegeven. 

"Dat het frustrerend is, snap ik wel", zegt de acteur in een dubbelinterview met mede-hoofdrolspeler Carrie Coon tegen NU.nl in Los Angeles.

De HBO-serie, waarvan maandag het tweede seizoen begint, gaat over een groep mensen die de draad weer probeert op te pakken nadat 2 procent van de bevolking op aarde op onverklaarbare wijze plotseling is verdwenen,  de zogenoemde the departured (de vertrokkenen). 

Theroux speelt de rol van Kevin Garvey, Coon vertolkt de rol van Nora Durst. De twee krijgen een relatie nadat Durst haar familie is verloren en Garvey zijn vrouw. Hij besluit zich aan te sluiten bij de sekte de guilty remnant (de schuldige overblijvers). In het tweede deel van de serie verhuizen de hoofdpersonen naar het dorpje Miracle. De enige plaats ter wereld waar niemand is verdwenen.

Theroux snapt kritiek niet op serie The Leftovers
Theroux snapt kritiek niet op serie The Leftovers

Religie

Meer dan over de uiteindelijke reden van de verdwijning van aardbewoners, gaat de serie over de mensen die achterblijven en hoe zij omgaan met het verlies van hun dierbaren. Sommigen vinden het antwoord in religie, anderen sluiten zich aan bij de guilty remnant, waar aanhangers niet mogen praten en continu aan het roken zijn.

Dit alles wordt gecombineerd met enkele mystieke gebeurtenissen die het bestaan van een hogere macht doen vermoeden. Het is het handelsmerk van de maker van de serie, Damon Lindelof, die ook verantwoordelijk is voor Lost.

"Je moet als kijker accepteren dat deze serie een soort van droomlogica heeft", aldus Theroux. "Een beetje surrealistisch. En als je kijkt met de gedachte dat al je vragen worden beantwoord, dan wordt het een frustrerende ervaring."

"Ik denk dat mensen die kritiek uiten, de serie niet lang genoeg de kans hebben gegeven om te kijken of er nog bepaalde antwoorden komen en of ze voor het wachten worden beloond."

Ongemakkelijk

Coon kan zich ook niet verplaatsen in de kritiek. "Als je vindt dat er te veel vragen worden gecreëerd en er weinig antwoorden worden gegeven, dan zegt dat meer over de kijker dan over de serie."

"Je wordt gedwongen om jezelf vragen te stellen en als mensen zich daar ongemakkelijk bij voelen, dan vind ik dat geweldig. Ik wil geen dingen maken waar mensen zich gemakkelijk bij voelen."

Beide acteurs verwijzen naar het dagelijks leven waarin iedereen zich wel eens vragen stelt waarop ze het antwoord niet weten. "Ik denk niet dat er ooit iemand is die de vraag gaat beantwoorden waarom wij hier op aarde zijn", aldus Theroux. "Maar het maakt het niet minder interessant om jezelf die vraag af en toe te stellen. Damon begeeft zich met deze serie op dat terrein"

Het tweede seizoen van The Leftovers is vanaf maandag wekelijks te zien bij HBO Nederland.