Acteur Derek de Lint viert zondag zijn 40-jarig jubileum als acteur. Op de dag dat zijn nieuwe voorstelling Bloedverwanten in premiere gaat, is het exact vier decennia geleden dat hij zijn eerste professionele toneelrol speelde.

Zijn eerste voorstelling was Thuis van Hugo Claus.

Zijn collega's in de voorstelling Bloedverwanten staan tijdens de premiere in de Stadsschouwburg in Leiden kort stil bij dit heuglijke feit, aldus een woordvoerder van de productie.

De Lint (65) is één van de meest succesvolle Nederlandse acteurs van de afgelopen decennia. Mede dankzij het succes van Soldaat van Oranje (1977), waarin hij een belangrijke bijrol speelde, en Oscarwinnaar De Aanslag (1986) brak De Lint door in Hollywood.

Hij woonde lange tijd in het buitenland en speelde in een groot aantal Engelstalige films en series, zoals The Unbearable Lightness of Being en Poltergeist: The Legacy. Recent was De Lint te zien in Nederlandse megahits als Michiel de Ruyter en Gooische Vrouwen II.

Serie

Bloedverwanten is een toneelvervolg op de succesvolle AVRO-serie die drie seizoenen lang een miljoen kijkers aan de buis gekluisterd hield. In de voorstelling, die de komende maanden in heel Nederland te zien is, komt de tuindersfamilie De Winter samen in een vakantiehuis omdat pater familias Anton (De Lint) weigert de overdrachtspapieren van het bedrijf te tekenen.

De AVRO kondigde vorige week aan geen vierde seizoen te gaan maken. Dit betekent dat het toneelstuk het definitieve afscheid is van de familie De Winter. Andere rollen in het stuk worden vertolkt door Henriëtte Tol, Tanja Jess en Saskia Temmink.