Thomas Acda en Tim Haars vinden dat de SBS6-detectiveserie Bureau Raampoort uniek is, omdat een rechercheur het scenario heeft geschreven. NU.nl sprak met de twee hoofdrolspelers over de serie.

De serie is geschreven door auteur en rechercheur Simon de Waal. De Waal heeft als schrijver onder meer boeken geschreven met Appie Baantjer en scenario's gemaakt voor meerdere politieseries.

Het script van Bureau Raampoort heeft hij, in tegenstelling tot andere politieseries waaraan hij meewerkte, in zijn eentje geschreven. Volgens Haars is dit terug te zien in de kwaliteit van de serie.

"Dit is z'n kindje, dat merk je. Hij is vooral trots dat het eindelijk gemaakt wordt en hij voegt veel toe", aldus Haars. "Je voelt dat het klopt. Dit gaat misschien nog wel jaren of seizoenen duren."

Amsterdam

De serie speelt zich af in de Jordaan. Volgens Thomas Acda en Tim Haars fungeert Amsterdam niet slechts als achtergrond, maar juist als een actieve hoofdrolspeler in het verhaal. "In Amsterdam is een andere sfeer en er gelden andere regels", aldus Haars.

Voor Acda, die Amsterdam als thema vaak in zijn werk laat terugkomen, was de locatie echter niet doorslaggevend voor zijn deelname aan de serie.

"De hoofdrol in een politieserie is natuurlijk de droom van elke jongen", aldus Acda. Ook vindt de acteur het fijn dat hij een hoofdrol speelt. "Je krijgt daardoor iets meer aandacht, iets meer kleding, iets meer rust."

Scenario

Het scenario past volgens Acda goed bij Haars en hemzelf. "De boeken worden langzamerhand steeds meer naar ons toe geschreven, dus dat maakt het acteren wat makkelijker", zegt Acda.

Dat het script aan de acteurs aangepast wordt, is terug te zien in de rol van de 48-jarige Acda als rechercheur Peter van Opperdoes. "In de eerste aflevering was het een man van een jaar of 65, nu is hij een man van 48. Ik vroeg nog 'hoe oud is die Van Opperdoes eigenlijk? 48?! Oh, dan kan ik wel.'"

Ook Haars ziet steeds meer van zichzelf terug in zijn rol als Jacob Holm. "Ik speelde eerst een jongere versie van Simon en nu is dat anders. Ik herken mezelf in de gedrevenheid van Jacob."

Rolverdeling

In de rolverdeling speelt Haars dan ook de driftige, volgens de regels lopende rechercheur Holm. Van Opperdoes is een rechercheur die alleen maar denkt: "Ik moet even liggen", al benadrukt Acda dat dat aspect van Van Opperdoes niet aan hem gerelateerd is.

Volgens Acda is de rolverdeling terug te zien in de jasjes die ze dragen. "Hij krijgt van die mooie lange jasjes en ik loop in twee C&A-pakken die eerst nog eens drie keer onder de bank gelegd worden."

Andere rollen

De hoofdrolspelers verwachten niet dat hun personages teniet worden gedaan door de meer komische rollen die zij hebben gespeeld in bijvoorbeeld New Kids en Jeuk. Volgens Acda heeft dat alles te maken met de donkere sfeer en de muziek van de serie.

Acda kenmerkt die sfeer als "dat je eigenlijk niet naar buiten wilt, maar zij moeten wel". Ook Haars verwacht dat de rollen uit het verleden er niet toe doen. "Je stapt in een wereld en je gelooft meteen dat je ergens anders bent."

De acteurs benadrukken dan ook dat humor in de serie op de achtergrond blijft. "Als we grappen maken is het tussen ons", zegt Acda. Haars besluit dat humor daarnaast alleen wordt ingezet om gebeurtenissen in het verhaal "te relativeren".