Distributeur A-Film vroeg vorige week surseance van betaling aan. Erik Engelen, die acht jaar als consultant aan A-Film is verbonden, voorspelt dat er meer distributeurs zullen vallen. 

"Er wordt al jaren gespeculeerd dat dit zou gebeuren", zegt Engelen,

"Alleen verwacht niemand ooit de eerste te zijn. Ik vrees dat als de markt doorevolueert zoals nu het geval is, dat er inderdaad meer onafhankelijke distributeurs gaan omvallen."

"Nieuwe partijen als Netflix worden oppermachtig en tv-zenders worden steeds selectiever met het aankopen van projecten. De markt is simpelweg te klein voor zoveel spelers en dus is de omzet die je kan genereren niet genoeg. Er moet een nieuw, kleine businessmodel worden gevonden, willen de onafhankelijke distributeurs in Nederland kunnen overleven."

Piraterij

Engelen ziet in piraterij een van de belangrijkste redenen voor de benarde positie waarin A-Film, distributeur van films als Alles is Familie (foto), Lost in Translation en De Heineken Ontvoering, zich bevindt.

"Piraterij is een groot probleem: niemand in de sector kan exact zeggen hoeveel geld ons dat kost, maar dat zijn enorme bedragen. Het zou echter flauw zijn alle problemen alleen maar aan piraterij te wijten. De evolutie van de dvd-markt is een ander groot probleem, en daar kan ik wel cijfers over noemen. We haalden vroeger 15 miljoen bruto omzet uit de dvd-markt; dat is in vijf jaar tijd teruggevallen naar 4 miljoen. Dat is dus een omzetverlies van 11 miljoen per jaar. Dat zijn flink wat boterhammen."