Game Of Thrones was zondagavond (lokale tijd) in Los Angeles een van de grote winnaars van de Primetime Emmy Awards.

De belangrijkste Emmy die de serie won was die voor 'beste dramaserie'. De schrijvers van de serie David Benioff en Daniel Brett Weiss namen het gouden beeldje in ontvangst.

Ze bedankten onder andere de cast en alle regisseurs die hadden meegewerkt aan de serie, en regisseur David Nutter in het bijzonder. Nutter won eerder op de avond een Emmy voor 'beste regie'; hij regisseerde de aflevering Mother's Mercy in het vijfde seizoen.

Game Of Thrones was maar liefst 24 keer genomineerd voor een Emmy. De serie viel verder in de prijzen voor onder meer het schrijfwerk, de regie en de casting. De serie won eerder deze maand acht Creative Arts Emmy's, voor categorieën als stunts en geluidsmontage.

Video: Game of Thrones wint Emmy Award voor beste dramaserie

Veep

De Emmy voor 'beste komedieserie' ging naar Veep. De serie was bij de uitreiking een van de grote verrassingen en sleepte meerdere prijzen in de wacht. 

Jon Hamm won de Emmy voor 'beste mannelijke hoofdrol in een dramaserie' voor zijn rol in Mad Men. De acteur hield Kevin Spacey (House of Cards), Kyle Chandler (Bloodline), Jeff Daniels (Newsroom), Bob Odenkrik (Better Call Saul), Liev Schreiber (Ray Donovan) voor zich.

De acteur kroop uit nederigheid letterlijk het podium op, omdat hij nog niet kon geloven dat hij namen als Spacey en Chandler had verslagen, zo zei Hamm toen hij de prijs in ontvangst nam.

Olive Kitteridge

De HBO-miniserie Olive Kitteridge kon zondagavond zes prijzen in de wacht slepen. De serie won niet alleen de prijs voor 'beste miniserie', maar ook hoofdrolspelers Richard Jenkins en Frances McDormand mochten een Emmy mee naar huis nemen.

Bill Murray mocht het beeldje in ontvangst nemen voor zijn bijrol als Jack Kennison. Ook won Olive Kitteridge prijzen voor best geschreven script en beste regie in de categorie miniserie.

American Horror Story: Freak Show was de grote verliezer op zondag. In totaal was de miniserie acht keer genomineerd, maar de show wist geen enkele nominatie te verzilveren.

Viola Davis

Daarna was het de beurt aan Viola Davis (How to get away with Murder), die een Emmy in de wacht sleepte voor 'beste vrouwelijke hoofdrol in een dramaserie'.

De actrice hield een emotioneel betoog over de raciale verschillen in de acteerwereld waar zij tegenaan liep en ze bedankte haar vrouwelijke voorgangers die haar over deze 'lijn' hielpen heenstappen.

Robin Wright (House of Cards), Claire Danes (Homeland), Taraji Henson (Empire), Tatiana Maslany (Orphan Black) en Elisabeth Moss (Mad Men) waren de andere vrouwen die genomineerd waren in deze categorie.

Video: Speech van Viola Davis

Bijrollen

Eerder op de avond kreeg Orange is the new black-actrice Uzo Aduba een Emmy voor 'beste vrouwelijke bijrol in een dramaserie'. Daarna was het de beurt aan Peter Dinklage die onderscheiden werd voor 'beste mannelijke bijrol in een dramaserie' voor zijn rol als Tyrion Lannister in Game of Thrones.

Mom-actrice Allison Janney kreeg een Emmy voor 'beste vrouwelijke bijrol in een komedieserie'. De prijs voor 'beste mannelijke bijrol in een komedieserie' ging naar Tony Hale voor zijn rol in Veep.

Veep won ook in de categorie 'beste schrijfwerk voor een komedieserie'. Ook de Game of Thrones-schrijvers Benioff en Weiss kregen een Emmy, maar dan in de categorie beste schrijfwerk voor een dramaserie. 

Eerder op de avond ontving Jeffrey Tambor (Transparent) een Emmy voor 'beste mannelijke hoofdrol in een komedieserie'. Julia Louis kreeg de vrouwelijke variant van deze onderscheiding voor haar rol in Veep.

The Voice

De Emmy voor 'beste talkshow' ging naar de Daily Show van Jon Stewart. Ook het schrijfteam van de Daily Show werd onderscheiden met een gouden beeldje.

Het programma The Voice van producent John de Mol viel zondag opnieuw in de prijzen. De Amerikaanse versie van het programma kreeg een Emmy in de categorie 'beste reality- en competitieprogramma'. 

De Emmy Awards worden jaarlijks uitgereikt en zijn de belangrijkste internationale televisieprijzen. Vorig jaar waren de dramaserie Breaking Bad en komedieserie Modern Family de grote winnaars.