Na Michiel de Ruyter wordt ook de boekverfilming De Ontsnapping niet op het Nederlands Film Festival vertoond. Producenten Sjef Scholte en Danielle Raaphorst hebben de film teruggetrokken uit onvrede over de werking van het nieuwe stemsysteem voor de Gouden Kalveren. 

De nominatie die acteur Matthijs van de Sande Bakhuyzen heeft ontvangen, blijft gewoon staan. Hij speelt in de film een jongen met kanker.

Dat heeft distributeur Dutch FilmWorks zondag bevestigd. Het NFF maakt dit jaar voor het eerst gebruik van een nieuw stemsysteem. De prijzen voor de Nederlandse film worden dit jaar toebedeeld door een Academy van een paar honderd Nederlandse filmmakers. Deze mogen stemmen voor de nominaties en de uiteindelijke toekenning van de prijzen.

Maar distributeur Dutch FilmWorks en de twee producenten van de film horen in het veld dat een flink aantal Nederlandse filmmakers niet heeft gestemd omdat niet alle films gezien zijn of konden worden. "Wij wilden niet, zoals in Hollywood met de Oscars gebeurt, De Ontsnapping op dvd of via een digitale link beschikbaar stellen uit angst voor piraterij", legt een woordvoerder uit.

Screening

De screening die werd georganiseerd voor de Academy in filminstituut Eye werd nauwelijks bezocht. "Dit betekent dat de prijzen nu door een kleine kern van makers worden toegekend aan de films die wel gezien zijn, wat dus alles behalve representatief is voor het hele Nederlandse filmaanbod."

De Ontsnapping is de verfilming van de gelijknamige roman van Heleen van Royen over een vrouw, gespeeld door Isa Hoes, die een reis naar Portugal maakt om haar saaie leven te ontvluchten. De tragikomedie trok in de bioscoop bijna 300.000 bezoekers.

Het Nederlands Film Festival laat in een reactie weten kennis te hebben genomen van het besluit De Ontsnapping terug te trekken van het festival. Het evenement zegt niet hoeveel mensen er voor de nominaties exact hebben gestemd voor de Kalveren.

"Maar het waren er zeker meer dan het aantal juryleden dat we in het verleden hadden", aldus een zegsvrouw. Iets meer dan driehonderd leden van de Academy gaven van tevoren aan 'van plan te zijn te gaan stemmen'. Het NFF denkt dat in er de tweede ronde, dus voor de daadwerkelijke toekenning van de prijzen, meer mensen gaan stemmen dan in de eerste ronde. "Het is gemakkelijker om alle genomineerden te zien dan om alle ingezonden producties te zien."

Kans

Producent Klaas de Jong trok zaterdag het epos Michiel de Ruyter al terug van het NFF, ook uit onvrede over het stemsysteem. Hij stelt dat het festival en de prijsuitreiking worden gedomineerd door artistieke films en commerciële films dus te weinig kansen krijgen bij de ceremonie.

De twee nominaties die Michiel de Ruyter kreeg, voor beste regie en beste acteur, blijven gewoon van kracht. De meeste nominaties gingen dit jaar naar kleine arthousefilms die nauwelijks bezoekers trokken, zoals Gluckauf, Zurich en Prins.

Scholte nam het besluit De Ontsnapping niet op het festival te vertonen vorige week al, maar wil zich nu met het naar buiten brengen van het nieuws aansluiten bij de kritiek van Michiel de Ruyter-producent Klaas de Jong.

Bekijk hier de trailer van De Ontsnapping: