Frank Lammers, de hoofdrolspeler in de film Michiel de Ruyter, is niet te spreken over het intrekken van de nominatie van de film voor de Gouden Kalveren. "Dit is buiten mij omgegaan, ik wist hier helemaal niets van."

Dat zei Lammers zaterdag in het NPO Radio 1-programma Met het oog op morgen.

Producent Klaas de Jong besloot zaterdag om zijn film terug te trekken uit onvrede over het geringe aantal nominaties voor publieksfilms bij het prijzengala van de Nederlandse film.

Lammers is het niet eens met het standpunt van zijn producent. "Dit is een kwalijke zaak."

De Jong verklaarde dat de film niet heeft teruggetrokken uit onvrede over het gebrek aan waardering voor Michiel de Ruyter. "Maar het Kalveren-gala is al jaren een elitair feestje voor arthousefilms." De producent wil daarom dat er een apart Gouden Kalf komt voor publieksfilms.

"Hier moet ik mijn producent toch afvallen", zei Lammers in een reactie hierop tegen het radioprogramma. "Wat bedoelt hij precies? Ik ondersteun zijn boodschap niet."

De acteur zegt juist heel erg blij te zijn met de nominatie voor de film. "Het heeft geen enkele zin om het Kalf op deze manier te devalueren."

Discussie

De nominaties van de Gouden Kalveren staan al jaren ter discussie. Daarom heeft het Nederlands Film Festival (NFF) dit jaar het systeem veranderd: de prijzen voor de beste Nederlandse films worden niet meer door een vakjury uitgereikt, maar door een 'Academy' waar een paar honderd makers uit de filmsector lid van zijn.

Toch gingen de meeste nominaties weer naar arthousefilms die in de bioscopen nauwelijks bezoekers trokken, zoals GluckaufPrins en Zurich. "Niet zo vreemd", oordeelt De Jong. "Want veruit de meeste mensen in de branche zijn auteursfilm gericht." De enige hit die een substantieel aantal nominaties kreeg, was de Hazes-film Bloed zweet en tranen.

Waardering

Een woordvoerder van het NFF liet eerder weten dat de film gewoon genomineerd blijft. "De nominaties zijn een grote waardering voor de individuele prestaties van mede-makers van de film", zegt het festival in een verklaring. "Deze nominaties zijn een vorm van vrije meningsuiting van collega’s en worden niet gecensureerd."

Lammers heeft ook een individuele nominatie op zak, namelijk die voor 'Beste Acteur'. Wat hem betreft blijft die nominatie gewoon staan. "En als mensen nu op mij stemmen als statement, dan krijg ik hem daarom nog ook of ik krijg hem om diezelfde reden juist niet", aldus de acteur.

Bekijk hier de trailer van de film Michiel de Ruyter:

Michiel de Ruyter - trailer
Michiel de Ruyter - trailer