Megabioscoop CineMec de Sterrenkijker, in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn, opent op 18 september zijn deuren. Met zeven zalen, de nieuwste technieken en een dakterras dat kan fungeren als openluchtbioscoop, is Utrecht een uitgaansbelevenis rijker. 

In oktober 2014 werd de eerste paal van de bioscoop in de grond geslagen. Bijna een jaar later staat het gigantische rode pand bij het treinstation Leidsche Rijn. "de Sterrenkijker moet de vuurtoren van Utrecht worden, een gebouw dat men van ver kan zien", vertelt Gerben Kuipers, CEO van CineMec.

De megabioscoop krijgt zeven zalen, waarvan de grootste zaal 660 stoelen telt. In zaal 1 wordt er gebruikt gemaakt van de nieuwste technieken om films te laten zien, laserprojectie en Dolby Atmos. Door middel van laserprojectie worden de kleuren in films nog realistischer weergegeven. 

"We willen niet alleen blockbusters aanbieden in "de Sterrenkijker". We laten ook live culturele voorstellingen van over de hele wereld zien. Zo hebben we nu contracten met de The Met Opera in New York, National Theatre in Londen en het Bolshoi Ballet in Moskou", vertelt Kuipers trots. 

Filmhuis

"Ook willen we films uit een filmhuis laten zien. Verder willen we overdag zakelijke evenementen aantrekken. Vanuit economisch perspectief is dit erg interessant: overdag komen mensen voor een congres en ’s avonds voor een leuke film. Op deze manier zit de bioscoop de hele dag vol."

Geen popcorn

Omdat er zakelijke evenementen in "de Sterrenkijker" komen, wordt deze bioscoop misschien wel de eerste bioscoop van Utrecht en omgeving waar geen popcorn te koop is. "Overdag zitten mensen urenlang in onze zalen, dan willen ze geen popcornlucht om zich heen hebben hangen", legt Kuipers uit. "Wel hebben we Italiaans ijs, gebakjes en 48 soorten snoep."

Omdat de Sterrenkijker wat luxer is dan de bioscopen die op dit moment in Utrecht staan, worden de prijzen ook wat hoger dan gemiddeld. "Je moet dan denken aan anderhalve euro. Dit moeten we doen omdat we anders de bouw van het pand er niet uit kunnen halen. De bioscopen in de binnenstad zitten er al tientallen jaren, toen die net werden gebouwd, waren de prijzen heel anders", vertelt Kuipers. "Ook willen wij graag net wat meer bieden dan andere bioscopen. Zo heb je meer beenruimte in de zalen en uitzicht over heel Utrecht vanaf het dakterras."