Broeierige thriller waarin drugshandelaar Jeroen van Koningsbrugge zich flink in de nesten werkt. Met verder Thekla Reuten, Teun Kuilboer en Cees Geel.

BEOORDELING

Nederlandse thrillers doen het goed, van boekhandel tot bioscoop. Zeker wanneer ze door een vrouw zijn geschreven (Saskia Noort, Esther Verhoef, Marion Pauw) is dat bijna een garantie voor een plek in de Boeken Top 10 dankzij een trouw -en grotendeels ook vrouwelijk- lezerspubliek.

En ook de film- en televisieversies van deze bestsellers trekken veel kijkers: Terug naar de Kust, gebaseerd op een boek van Saskia Noort, trok in 2009 377.000 bezoekers.

Bij het ook op een boek van Noort gebaseerde De Eetclub bleef de teller in 2010 op een respectabele 200.000 bezoekers staan terwijl de verfilming van De Verbouwing, ook al naar een boek van Noort, in 2012 goed was voor 273.000 bezoekers.

Het jaar erop wist Daglicht, naar een boek van Marion Pauw, 244.000 bezoekers te trekken. De televisieserie Nieuwe Buren, naar een boek van (daar is ze weer) Saskia Noort was vorig jaar goed voor anderhalf miljoen kijkers.

Thrillertsunami

Het succes van Terug naar de Kust zes jaar terug opende dus de sluizen voor thrillerverfilmingen waarbij de naam van de schrijfster even groot op de poster staat als die van de acteurs. Alleen al dit jaar zagen we in de bioscoop de erotische thriller De Ontsnapping, gebaseerd op een boek van Heleen van Royen, (286.000 bezoekers); Rendez-Vous, naar het boek van Esther Verhoef (130.000 bezoekers) en De Reünie, gebaseerd op de bestseller van Simone van der Vlugt (84.000 bezoekers).

De Surprise (97.000) is in dit gezelschap een vreemde eend in de bijt: de film werd aan de man gebracht als romantische komedie maar was eigenlijk meer een thriller en is bovendien vrij naar een kort verhaal van Belcampo - geen jonge vrouwelijke schrijfster maar een reeds lang geleden overleden schrijver.

Bij dit soort bezoekcijfers steken die van Schneider vs Bax (40.000) nogal mager af, maar ja: deze originele thriller werd door Alex van Warmerdam geregisseerd én geschreven en was dus niet gebaseerd op een bestseller van een thrillerschrijfser.

Jeroen van Koningsbrugge

Tegen deze achtergrond gaat Schone Handen uit, een broeierige Nederlandse thriller gebaseerd op een boek van René Appel uit 2007. Een mannelijke thrillerschrijver dus, en ook nog een onbekende regisseur Tjebbo Penning, maker van de originele thriller Morlang, die in 2001 niet meer dan 3.164 bezoekers wist te trekken.

Gelukkig heeft Schone Handen wel bekende namen in de cast: Jeroen van Koningsbrugge, die in de tv-serie Smeris én in De Surprise bewees dat hij ook serieuze rollen aankan, en Thekla Reuten, inmiddels internationaal vermaard (The American) en eerder dit jaar te zien in De Reünie. Zij spelen een Amsterdams echtpaar dat te oordelen aan hun vette accent uit een volksbuurt afkomstig is.

Eddie verdient zijn geld met de drugshandel, al houdt hij voor zijn kinderen vol dat hij handelt in visnetten. Zijn vrouw Sylvia is wel op de hoogte van de werkelijke handel van haar man, al weet ze het liefst zo min mogelijk over de zakelijke kant - zo lang ze van de opbrengst maar dure schreeuwerige merkkleding kan kopen.

Joviale familieman

Die struisvogelpolitiek lukt niet langer wanneer een rechercheur (Cees Geel) ’s ochtends vroeg een inval doet in hun huis en Sylvia van Eddie tegen deze rechercheur moet liegen over waar hij de afgelopen zondag was. Op het strand ja, maar Eddie ging tussendoor een paar uurtjes weg, en de dag erop bleek een maat, ene Gijs, ineens bij een verdacht ongeluk te zijn overleden.

Sylvia is kwaad op Eddie: 'Wij zouden groot worden door klein te blijven’ en wil dat hij eruit stapt. Dat wil Eddie best beloven, maar 'het is niet een rockbandje is waar ik zo uit kan stappen.' Sylvia droomt van een legaal leven met eigen beachclub (al kan ze het woord niet goed uitspreken) maar het is de vraag of Eddie ook die belofte kan waarmaken. Ondertussen worden hun dochter en diens jongere broer op school gepest met hun criminele vader die als joviale familieman thuis krampachtig de schijn van een gelukkig gezin probeert op te houden. 

Penoza

De opzet van Schone Handen (drugshandel gezien vanuit het perspectief van een Amsterdamse familie) doet onwillekeurig denken aan de Nederlandse tv-serie Penoza, die weer schatplichtig is aan het Amerikaanse schoolvoorbeeld The Sopranos.

Dat is niet echt een bezwaar, want Schone Handen stelt er genoeg tegenover: veel couleur locale, broeierige spanning (er is een hittegolf en niemand schijnt airconditioning te hebben), scherpe dialogen en fijne bijrollen van onder meer Teun Kuilboer (als de broer van Eddie) plus good old Jim van der Woude (als de gevreesde crimineel Willem de Zwijger, een man die zijn naam eer aandoet).

Schone Handen mag dan doen denken aan Penoza/Smeris the Movie, de film is wél stukken beter dan recente thrillers als De Ontsnapping, Rendez-Vous en De Reünie, die bij elkaar een half miljoen bezoekers trokken.

En mochten dat vooral vrouwelijke thrillerfans zijn geweest dan komen die ook bij Schone Handen aan hun trekken, want Thekla Reuten heeft net zo’n grote rol als Jeroen van Koningsbrugge.