Acteurs Kay Greidanus, Peter Blok, Sigrid ten Napel en Mark Rietman spelen belangrijke rollen in de nieuwe Nederlandse oorlogsfilm Riphagen.

Dat heeft distributeur September Films donderdag bekendgemaakt.

Eerder werd al bekendgemaakt dat Jeroen van Koningsbrugge de hoofdrol speelt in het epos. De opnames van Riphagen gaan donderdag van start.

De film vertelt over het leven van Jodenjager Andries Riphagen, die in de Tweede Wereldoorlog onmetelijk rijk werd met het opsporen, afpersen en verraden van Joodse onderduikers. Hij waande zich onaantastbaar tot de jonge politieagent Jan van Liempd (Kay Greidanus) de jacht op hem opende.

'Heroïsch beeld'

De film wordt geregisseerd door Pieter Kuijpers (Van God los, TBS). "Met Riphagen wil ik de andere kant van de oorlog laten zien", stelt hij. "Ik wil proberen het heroïsche beeld dat nog steeds bestaat over de Tweede Wereldoorlog te herzien. Het is geen film over een held, een heldendaad of een slachtoffer. Maar over een dader. Een dader die om puur opportunistische redenen voor de verkeerde kant van de historische scheidslijn heeft gekozen."

Kuijpers werkt al ruim tien jaar aan het project. Riphagen is in mei 2016 in de Nederlandse bioscopen te zien. De VPRO zal de film daarna als driedelige serie uitzenden.