Actrice Jean Darling, één van de laatste nog levende sterren van de stomme film, is overleden. Zij werd vooral bekend van de serie De Boefjes.
 

Dat melden Amerikaanse media.

De Boefjes (in het Engels bekend als The Little Rascals of Our Gang) was een reeks korte komische films over een groep arme kinderen.

De serie, van in totaal 220 filmpjes, werd gemaakt door producent Hal Roach en liep van 1922 tot 1944. In totaal speelden gedurende ruim twintig jaar 41 kindacteurs mee in de reeks, waaronder Jean  Darling. In Nederland werd de serie uitgezonden door de VPRO.

Mooi meisje

Darling speelde mee in haar eerste Boefjes-filmpje in 1927, toen zij vier jaar oud was. Zij speelde doorgaans het mooie meisje van de groep, dat veel aandacht van de jongens kreeg.

"Veel mensen zeggen dat de jeugd van kindacteurs wordt gestolen", stelde zij recent in een interview. "Maar dat gevoel had ik nooit, ik werkte gewoon veel. Ik had misschien meer plezier aan mijn carrière gehad als mijn moeder niet al mijn geld er doorheen had gejaagd, maar verder had ik niets te klagen."

De actrice vervolgde na haar tienerjaren haar carrière vooral op het podium. Darling sloeg diverse aanbiedingen voor grote filmrollen af. Zij speelde in de jaren veertig in de oorspronkelijke versie van de musical Carousel van Rodgers en Hammerstein, die meer dan achthonderd keer werd opgevoerd.

Tuschinski

Ook ontwikkelde zij zichzelf als journalist en schrijfster; zij publiceerde diverse thrillers in het populaire Alfred Hitchcock Mystery Magazine.

In 2013 speelde Darling nog eenmaal in een korte film, The Butler’s Tale. De actrice bezocht in 2008 Amsterdam, vanwege een Laurel & Hardy-middag in bioscoop Tuschinski. Zij was al kindster te zien naast het wereldberoemde komische duo in de film Babes in Toyland.