Zangeres Aretha Franklin heeft een kort geding aangespannen om de release van de film Amazing Grace te voorkomen. De film zou tijdens het Amerikaanse Telluride Film Festival in première gaan, maar mag nu veertien dagen niet vertoond worden.

Dat schrijft Variety.

De zangeres legde vrijdag via de telefoon een verklaring af. De lokale rechter heeft het verzoek om een tijdelijk verbod in te stellen goedgekeurd. De zaak wordt ondertussen in behandeling genomen.

Een woordvoerder van het Telluride Film Festival zegt in een verklaring: "Een rechter uit Colorado heeft ons gesommeerd om de screening van Amazing Grace op het festival niet door te laten gaan. Daarom vertonen we Sherpa in plaats van Amazing Grace."

De rechter refereerde in zijn uitspraak aan een quitclaim (overeenkomst over portretrecht) uit 2008, waarin staat dat Franklin eerst toestemming moet geven voor het materiaal gebruikt mag worden.

Bekijk de trailer van Amazing Grace:

Niet uitbrengen

Franklin klaagde de producent van de film al in 2011 aan over het materiaal, die toen toezegde de film niet uit te zullen brengen.

Een andere producent van de film vertelde aan een lokale krant dat hij zich aan een contract tussen Franklin en Warner Bros houdt. "Dat contract heeft eerder bepaald dat we het materiaal wel mochten gebruiken."