De Amerikaanse acteur Dean Jones is op 84-jarige leeftijd overleden. Hij werd wereldberoemd met zijn rollen in talloze Disney-films, waaronder de Herbie-reeks, over een auto met een eigen wil en karakter.

Dat meldt The Hollywood Reporter.

Jones speelde in bijna honderd film- en televisieproducties, waarvan het grootste deel voor de Disney-studio. Na in de jaren vijftig te hebben gevochten in Korea ging hij werken voor een radiostation in Alabama.

In 1960 maakte de acteur zijn debuut op Broadway, in een voorstelling met Jane Fonda. Hierna volgden al snel verschillende filmrollen. Zo speelde hij met Elvis Presley in de klassieker Jailhouse Rock. In de loop van de jaren zestig ontdekte Disney hem, wat leidde tot een lange samenwerking.

Video: Dean Jones in 'Herbie: The Love Bug'

Witte kever

Zijn bekendste film was Herbie: The Love Bug, over een auto, een witte kever, met een eigen wil. Jones speelde de rol van eigenaar Jim Douglas in twee films en een tv-serie. In 1997 keerde hij nog éénmaal terug in de remake van het origineel, dit maal met acteur Bruce Campbell in de hoofdrol.

Verder speelde Jones in familiefilms als That Darn Cat, The Shaggy D.A. en Beethoven. Zijn films brachten bij elkaar bijna een miljard dollar op. In 1995 kreeg Jones een plek in de Disney Legends Hall of Fame.