NU.nl belicht iedere maand een selectie van films die momenteel in de bioscoop draaien en die nog uit moeten komen.

Met deze maand aandacht voor Hitman, Vacation, Southpaw, Everest, Maze Runner: Scorch Trials en Knights of Cups.

Hitman: Agent 47

Na de eerder mislukte verfilming van het spel Hitman proberen de filmmakers het opnieuw met dit keer Homeland-acteur Rupert Friend als hoofdrolspeler.

De film valt echter niet in de smaak bij de meeste filmcritici. The Guardian heeft het over "tegenvallende personages" en "ongeloofwaardige plotwendingen". Variety doet daar nog een schepje bovenop: regisseur Aleksander Bach focust volgens het filmblad te veel op vermoorde vijanden en te weinig op de inhoud van het personage.

De film heeft van bekendere filmrecensenten geen positieve kritieken gekregen, Metacritic noteert een gemiddelde score van 2.8.

Hitman: Agent 47 verschijnt op 3 september.

Trailer: Hitman: Agent 47

Vacation

De vijfde National Lampoon's Vacation-film is gebaseerd op de film uit 1983. Dat wordt door Vulture gewaardeerd: "Vacation is lui, idioot, goor, maar ik heb ontzettend hard gelachen", aldus de recensent.

De recensent is tot nu toe de enige: tijdschriften als Empire en Rolling Stone zijn veel minder blij met de zogenoemde reboot. Eerstgenoemde rept zelfs over een eerder mislukte dan vernieuwende versie. Rolling Stone zegt dat de film niet het kijken waard is.

Vacation verschijnt op 10 september.

Trailer: Vacation

Southpaw

Er was nogal wat commotie rond de film Southpaw: de trailer zou al een grote plottwist onthullen. En daar zijn de mensen niet blij mee. Maar hoewel de trailer door veel mensen werd goedgekeurd, zijn de meningen over de film zelf verdeeld.

De San Francisco Chronicle noemt de film bijna een meesterwerk. En The Wrap is ook vrij enthousiast over de film met Jake Gyllenhaal als hoofdrolspeler.

Kranten als The Washington Post en Time Out New York zijn echter minder enthousiast.

Southpaw verschijnt op 10 september

Trailer: Southpaw

Maze Runner: The Scorch Trials

De opvolger van The Maze Runner uit 2014 heeft de ondertitel The Scorch Trials gekregen. De film is nog niet te zien in de Verenigde Staten, dus het is nog onduidelijk of het vervolg op het aardig ontvangen origineel ook gewaardeerd wordt door de internationale pers.

Liefhebbers van het boek zijn echter al wel gewaarschuwd: er zitten verschillen tussen boek en film. De relatie tussen personages Brenda en Thomas zal dan ook sterker benadrukt worden. "Wat ik merkte was dat het boek zich meer richt op de telepathie tussen personen", zei hoofdrolspeler Dylan O'Brien onlangs nog.

Maze Runner: The Scorch Trials verschijnt op 17 september.

Trailer: Maze Runner: The Scorch Trials

Knight of Cups

Knight of Cups, de nieuwe film van regisseur Terrence Malick, gaat over een scriptschrijver die te maken krijgt met vreemde gebeurtenissen rondom zijn persoon. Het belooft net als Malicks vorige films The Tree of Life en To the Wonder een aparte ervaring te worden.

Dat is ook al te merken bij de filmpers. Waar de een het "genie" van de regisseur ziet, ziet de andere juist het tegenovergestelde en snapt hij of zij de film helemaal niet.

Zo heeft Indiewire het over een regisseur die met deze film zijn grens heeft bereikt en spreekt The Guardian van "Malick in verval".

Knight of Cups verschijnt op 17 september.

Trailer: Knight of Cups

Schone Handen

Hoewel Schone Handen doet denken aan Penoza of Smeris the Movie, is het volgens NU.nl's Andre Nientied 'stukken beter' dan thrillers als De Ontsnapping, Rendez-Vous en De Reünie.

"De opzet van Schone Handen (drugshandel gezien vanuit het perspectief van een Amsterdamse familie) doet onwillekeurig denken aan de Nederlandse tv-serie Penoza, die weer schatplichtig is aan het Amerikaanse schoolvoorbeeld The Sopranos", schrijft Nientied.

"Dat is niet echt een bezwaar, want Schone Handen stelt er genoeg tegenover: veel couleur locale, broeierige spanning (er is een hittegolf en niemand schijnt airconditioning te hebben), scherpe dialogen en fijne bijrollen van onder meer Teun Kuilboer (als de broer van Eddie) plus good old Jim van der Woude (als de gevreesde crimineel Willem de Zwijger, een man die zijn naam eer aandoet)."

Trailer: Schone Handen

Straight Outta Compton

De biopic van N.W.A. (Niggaz With Attitudes) volgt in grote lijnen de opkomst en ondergang van de groep. Van de eerste studio-opname, toen Eazy-E (gespeeld door Jason Mitchell) nog moest leren rappen, tot het uiteenvallen van de groep, de vete tussen Ice Cube en Dr. Dre, en de dood van Eazy-E in 1995. De rapper overleed op 31-jarige leeftijd aan aids.

"Het is een goed scenario, dat niet alleen ego's wil strelen of de fans probeert te bedienen met zoveel mogelijk muziek, maar zich concentreert op het vertellen van een sterk verhaal. Dit is een klassieke tragedie over hoe beste vrienden, met de beste intenties, zich tegen elkaar keren en elkaar eigenlijk te laat leren vergeven", schrijft Barend de Voogd. De film kreeg 3,5 ster.

Trailer: Straight Outta Compton