De Amerikaanse regisseur Wes Craven is zondag op 76-jarige leeftijd overleden. Craven werd bekend met horrorfilms als A Nightmare on Elm Street en Scream.

Dat meldt The Hollywood Reporter maandag.

Het overlijden van de regisseur werd bekendgemaakt door zijn familie. "Onze harten zijn gebroken", lieten zij weten in een verklaring. Craven is in zijn woonplaats Los Angeles overleden aan de gevolgen van hersenkanker.

Zowel de filmserie Nightmare on Elm Street als Scream werden grote successen. Van de Nightmare on Elm Street-serie regisseerde Craven slechts twee van de in totaal negen films: A Nightmare on Elm Street (1984) en Wes Craven's New Nightmare (1994). De films gaan over de kindermoordenaar Freddy Krueger die tieners in hun slaap vermoord.

Plottwisten

Scream was uniek voor zijn tijd (1996) mede doordat de personages plottwisten van bestaande horrorfilms bespraken. Daarmee probeerde de film het cliché van de horror te vermijden.

De regisseur begon zijn horrorfilm-carrière in 1972 met de film Last House on the Left. Later volgde Deadly Blessing en Swamp Thing.

Craven kampte al enkele jaren met een slechte gezondheid, maar bleef toch doorwerken aan een aantal projecten. De filmmaker was onder meer bezig met een aantal televisieprogramma's, een beeldroman en een nieuwe film: The Girl in the Photographs.

Reacties

Zijn dood leidt tot geëmotioneerde reacties op sociale media. ''De wereld heeft vandaag een groot man verloren. Mijn vriend en mentor'', schreef actrice Courteney Cox, die in Scream speelde, op Twitter.

Actrice Rose McGowan twitterde: "Ik ben in tranen. Een reus heeft ons verlaten."

"Ik heb het voorrecht gehad om te werken met Wes Craven, een van de vriendelijkste en zachtaardigste mensen die geweldig enge films maakte", meldt Sarah Michelle Gellar.

Ook Clerks-regisseur Kevin Smith deelt goede herinneringen aan zijn samenwerking met Craven: "Hij regisseerde mij in Scream 3 en ik regisseerde hem in Jay & Silent Bob. Het gaat u goed horror-Gretzky Wes Craven, getalenteerde goede man."

Video: Horror-regisseur Wes Craven (76) overleden