Het Nederlands Film Festival (NFF) staat tijdens 35e editie, die eind september plaatsvindt, stil bij de internationale reikwijdte van de Nederlandse film en zijn makers. Het thema is dit jaar daarom Grenzeloos Nederlands.

Dat heeft directeur Willemien van Aalst vrijdag bekendgemaakt.

"Gezien de succesvolle films die de afgelopen jaren in het buitenland vertoond én bekroond werden, is het meer dan duidelijk: de Nederlandse filmwereld kent weinig grenzen meer", stelt ze. "Hoe valt het internationale succes te verklaren? En wat levert het op om over de grens te gaan? Deze en andere vragen lopen als een rode draad door het festivalprogramma heen."

Zo toont het NFF succesvolle Nederlandse films in het buitenland en zijn diverse filmmakers die internationaal werken via videoboodschappen, in de publiekscampagne en op het festival te zien.

Hoyte van Hoytema

Verder zijn veel Nederlanders te gast die succes kennen in de internationale filmwereld, zoals cameraman Hoyte van Hoytema (Interstellar), kostuumdesigner Jany Temime (Skyfall) en production designer Jan Roelfs (Fast and Furious 6).

Zij staan in de spotlights als NFF Masters. Er worden films vertoond waar deze Nederlanders aan mee hebben gewerkt en zij geven publieke interviews over hun indrukwekkende internationale carrières. Van de kleding van Temime wordt in het stadhuis in Utrecht ook een expositie gehouden.

Selectie

Naast het Masterprogramma laat het NFF ook een selectie zien van Nederlandse films die recent hun première beleefden op prestigieuze filmfestivals, internationale prijzen in de wacht sleepten of door verschillende landen aangekocht zijn. Bij deze vertoningen leggen gasten uit hoe het succes verklaard kan worden en wordt ingegaan op de kracht van internationaal samenwerken.

De 35e editie van het Nederlands Film Festival vindt plaats van woensdag 23 september tot en met vrijdag 2 oktober in Utrecht. Vanaf 7 september staat het complete programma op filmfestival.nl en start de online kaartverkoop.