Bioscoopconcern Pathé, de grootste exploitant van Nederland, gaat geen tassencontrole invoeren in haar theaters. 

Dat meldt directeur Lauge Nielsen in een reactie op het nieuws dat een groot Amerikaans concern deze maatregel wel neemt, na een aantal schietpartijen in Amerikaanse bioscopen.

"Natuurlijk voeren wij ook die discussie", legt Nielsen uit. "Maar het is met bioscopen hetzelfde als met bijvoorbeeld de Thalys: je moet een balans zien te vinden tussen het gevoel van veiligheid, de praktische haalbaarheid en het comfort van de bioscoopbezoekers."

Hij denkt dat de situatie in Nederland netto anders is dan in de Verenigde Staten. "In de VS kom je sowieso veel gemakkelijker aan een wapen, veel mensen hebben er een in huis. Het zit niet in de Nederlandse cultuur om standaard met een wapen op zak te lopen. Natuurlijk zijn er ook hier mensen die ze hebben en rare dingen doen. Maar die mensen bevinden zich doorgaans in het criminele circuit. Het is de vraag of je je daar wel tegen kan wapenen."

Groeiende piraterij

Vijf jaar geleden heeft Pathé in een aantal theaters korte tijd tassencontroles gehad. Sommige distributeurs stelden hele scherpe controle-eisen als maatregel tegen de groeiende piraterij. "We kregen toen zoveel boze reacties van bezoekers", vertelt hij. "We hebben die maatregel snel weer afgeschaft en de zichtbare aanwezigheid van het personeel in de zalen iets opgevoerd."