Pathé, de grootste bioscoopexploitant van Nederland, maakt zich geen zorgen over de komst van het Britse concern Vue, dat het bioscoopbedrijf JT heeft overgenomen.

Vue kondigde deze week aan het bedrijf JT over te nemen voor een bedrag van 85 miljoen euro, waarmee Vue in één klap eigenaar wordt van 21 Nederlandse bioscopen. 

"We wisten natuurlijk wel dat JT te koop stond; we hadden gehoord dat het bedrijf met meerdere buitenlandse partijen in gesprek was", zegt Pathé-directeur Lauge Nielsen.

"Ik had eerlijk gezegd verwacht dat het Belgische Kinepolis de belangrijkste partij zou zijn, die eerder het Wolff-concern in Nederland heeft overgenomen. Daarmee had Kinepolis zijn positie flink kunnen versterken."

Grote steden

Nielsen denkt niet dat de overname van Vue voor meer concurrentie binnen de grote steden gaat zorgen

Vue betaalt 85 miljoen voor JT. Wat denkt u dat het bedrijf van plan is in Nederland?

"In het buitenland gaat Vue meestal voor de grote multiplexen op de belangrijke centrale locaties. Maar dat is niet wat JT te bieden heeft, dat heeft vooral bioscopen in grote steden buiten de Randstad. 

Vue roept nu bij monde van JT-directeur Ron Sterk wel dat ze in Amsterdam en Rotterdam willen gaan bouwen, maar ik vraag me oprecht af wat ze daarmee zouden denken te bereiken. Dat zijn steden waarin wij als Pathé al genoeg zalen bieden. Je kan natuurlijk een deel van onze markt afsnoepen, maar ik vraag me af of dat die enorme investering waard zou zijn."