De animatiefilm Inside Out en de documentaire Amy zijn sterke kanshebbers voor de Oscaruitreiking begin volgend jaar. 

Dat stellen Amerikaanse filmjournalisten in een inventarisatie van USA Today.

De krant maakt aan het eind van de zomer de balans op van de beste Oscartitels die zich tot nu toe hebben aangediend.

Inside Out is de nieuwste hit van animatiestudio Pixar. De film vertelt over de vijf emoties in het hoofd van een tienermeisje. De film trekt deze zomer over de hele wereld volle zalen, inclusief Nederland. De filmkenners stellen dat Inside Out zelfs een kans zou maken in de categorie 'beste speelfilm' in plaats van 'beste animatie'.

In de documentaire Amy, die ook nu in de Nederlandse bioscopen draait, schetst regisseur Asif Kapadia een beeld van het leven van zangeres Amy Winehouse, die in 2011 op 27-jarige leeftijd overleed aan een overdosis drank. Aan de hand van beelden van interviews, concerten en journaals en interviews met haar familie, vrienden en kennissen probeert Kapadia te achterhalen waar het mis ging.

De documentaire, die dit jaar in mei zijn wereldpremière op het festival van Cannes beleefde, brak in diverse landen al bezoekersrecords.

Andere titels die volgens de kenners hoge ogen kunnen gaan gooien, zijn de actiefilm Mad Max: Fury Road en de controversiële HBO-documentaire Going Clear, waarin de Scientology Church zeer kritisch tegen het licht wordt gehouden.