Regisseur Pamela Sturhoofd gaat een documentaire maken over violiste Emmy Verhey. De wereldberoemde Verhey neemt eind november na ruim 53 jaar afscheid van het podium.

Sturhoofd gaat haar de laatste maanden van haar carrière met een camera volgen. Om het project te bekostigen is Sturhoofd een inzamelingsactie op de website Cinecrowd begonnen. 

Emmy Verhey is een van de grote Nederlandse violisten van de afgelopen vijftig jaar. Ze speelde op haar achtste al alle vioolconcerten van Johann Sebastian Bach en won op haar zeventiende het wereldberoemde Tschaikovsky Concours in Moskou, waarna ze al snel haar eerste platencontract kreeg.

Tijdens haar carrière soleerde Verhey bij het Concertgebouworkest, speelde ze in de voornaamste concertzalen in binnen- en buitenland en ontpopte ze zich vooral tot een belangrijke inspirator voor jonge musici.

Ervaring delen

Nog altijd geeft ze masterclasses, en doet ze er alles aan om haar rijke ervaring met aankomende generaties te delen. Verhey heeft haar volledige medewerking aan het filmproject toegezegd. Ze was nog nooit eerder het onderwerp van een documentaire.

Een jaar geleden kondigde de violiste aan dat ze najaar 2015 zou stoppen met optreden, na haar eigen jaarlijkse festival. Na ruim vijftig jaar wilde ze wel eens een leven zonder druk van optreden en dagelijks studeren, vertelde ze destijds aan NU.nl.

Festival

Het is de bedoeling om van de beelden die de komende maanden worden gedraaid een minidocumentaire te maken waarmee bij de fondsen en omroepen geld kan worden gevraagd voor een uiteindelijke avondvullende documentaire over Verhey. Deze film zou dan mogelijk in première kunnen gaan op het Emmy Verhey-festival in september 2016.

Sturhoofd maakte eerder onder meer de veelgeprezen documentaire over cabaretier Youp van 't Hek.