Nederlandse thriller over vijf studentes die het recht in eigen hand nemen wanneer een serieverkrachter terreur zaait op de campus. Met Liesbeth Kamerling, Victoria Koblenko, Caro Lenssen, Christel Oomen en Josefien Hendriks. @@

Bekijk trailer:
Modem/ Breedband

Steeds vaker zijn Nederlandse films gebaseerd op actuele onderwerpen. Twee weken geleden hadden we al de Bruinsma-film De Dominee, deze week Cool! (zie elders op deze website) en Stille Nacht. Voor die laatste film baseerden scriptschrijver Frank Ketelaar (In Oranje) en regisseur Ineke Houtman (Polleke) zich losjes op de zaak van de Utrechtse serieverkrachter.

Brommers

Ook in deze thriller waart een serieverkrachter rond, die vrij spel heeft. Tussen de universiteit en de studentenflat zit namelijk een bos en omrijden kost teveel tijd. Wanneer het voor de vierde keer in twee jaar mis is besluiten vijf studentes zelf op onderzoek uit te gaan, onder leiding van de bazige Liesbeth Kamerling. Ze zoeken op internet naar verdachten, kijken naar brommers van de mogelijke dader en merken dat de verkrachter vaak toeslaat wanneer het Nederlands elftal speelt- dan zijn er lekker weinig mannen op straat.

Mobieltje

De zoektocht wordt grimmiger wanneer één van hen slachtoffer wordt van de man die ze zoeken. Waarom? Omdat ze te eigenwijs was om te fietsen. De speurtocht naar hun vriendin levert een redelijk spannende scène op, waarin een mobieltje een belangrijke rol speelt. Ergens in het donkere bos horen ze het overgaan, maar waar is de eigenaresse?

Speurdozen

Maar verder is Stille Nacht helaas een bespottelijke thriller vol genante scènes. Eén van de meisjes wordt een mannenhater, de ander poseert voor naakt een leraar, om erachter te komen of hij wellicht de dader is. En het verkrachte meisje begint een geobsedeerde speurtocht naar een riem met exact díe klik die ze van haar dader herinnert. Dat de meiden zichzelf op een gegeven moment 'amateur-speurdozen' noemen is nog hun beste conclusie, want dat het slimme studentes zijn geloof je geen moment. En het maakt het lastig mee te leven als de vrouwelijke wrekers zich als domme ganzen naar de slachtbank laten leiden.