Bizarre romantische tragikomedie uit het brein van Charlie Kaufman (Adaptation, Being John Malkovich). Dit keer laten twee ex-geliefden (Kate Winslet en Jim Carrey) elkaar na een relatiecrisis uit het geheugen wissen. @@@@

Bekijk trailer:
Modem/ Breedband

Scriptschrijver Charlie Kaufman houdt wel van bizarre verhalen. In Being John Malkovich ontdekte poppenspeler John Cusack achter een ladenkast een luikje dat toegang gaf tot het hoofd van acteur John Malkovich. In Adaptation schreef Nicolas Cage zich -als Charlie Kaufman én zijn fiktieve tweelingbroer- in zijn eigen script. En in Human Nature bedacht hij een romance tussen een klein geschapen wetenschapper en een overbehaarde vrouw.

Hersenspoeling

Human Nature, de minste bekende Kaufman-bewerking, is tevens de enige van de bovenstaande drie films die niet door Spike Jonze werd geregisseerd. Fransman Michel Gondry sloeg de plank goed mis, want het resultaat was pijnlijk onleuk. Met Eternal Sunshine revancheert hij zich glansrijk, wederom met een Kaufman-kronkel als basis.

Jim Carrey speelt een bedeesde striptekenaar, Joel, die tot zijn schrik merkt dat zijn extraverte vriendin Clementine (Kate Winslet) hem na een flinke ruzie volledig uit haar geheugen heeft laten wissen. Deze hersenspoeling heeft ze ondergaan bij Lacuna Inc., een morsig bedrijf dat het rare lage kantoor uit Being John Malkovich in herinnering roept. (Meer weten over hersenspoelingen? Surf naar: www.lacunainc.com.)

Vergeet-vergiet

Joel is zo kwaad dat hij haar met gelijke munt wil terugbetalen en dezelfde procedure laat ondergaan. Maar halverwege krijgt hij spijt en tracht hij zijn wegglippende herinneringen angstvallig vast te houden. Maar de Lacuna-werknemers zijn al druk bezig met zijn hersens. Nou ja, druk bezig: ze hebben een computer die lijkt op een vergeet-vergiet (een geheugen als een vergiet?) op Joels hoofd aangesloten en zitten intussen te blowen, althans Mary (Kirsten Dunst) en Stan (Mark Ruffalo). Hun collega Patrick (Elijah Wood) neemt het ook niet zo nauw met de ethiek: hij snuffelt door de ondergoed-la van Kate Winslet en maakt misbruik van haar gewiste herinneringen.

Titanic Kate en Spider-man Kirsten

Het uitgangspunt van Eternal Sunshine is origineel, maar de visuele uitwerking nog meer, ook omdat er aan de special effects geen computer te pas kwam. Bovendien is het ook al een curieus gezicht om Titanic Kate en Spider-man Kirsten in een film met Jim Carrey te zien, terwijl bovendien opper-hobbit Elijah Wood een stiekemerd speelt.

De minder bekende Mark Ruffalo is altijd een genot om te zien, en Jim Carrey speelt zijn rol zo ingehouden dat zelfs Jim Carrey-haters geroerd zullen zijn. Want behalve bizar is Eternal Sunshine of the Spotless Mind ook ontroerend, en dat is helemaal knap.