Actrice Ellen Vogel is woensdagochtend overleden. Dat maakte haar zoon bekend.

De actrice overleed op 93-jarige leeftijd in Amsterdam. Ellen Vogel werd op 26 januari 1922 geboren in Den Haag.

Haar ouders waren beiden voordrachtskunstenaars waren en ze ging zelf op 20-jarige leeftijd naar de toneelschool. Ze debuteerde in 1945 en speelde tot 1971 bij de Nederlandse Comedie.

Blijspel

In haar lange carrière vertolkte de 'grande dame' op het toneel uiteenlopende rollen in alle genres, van blijspel tot tragedie. Ook was ze veelvuldig te zien in de bioscopen en op tv.

Zo acteerde ze in televisieseries als De kleine zielen en Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan. En meer recent in Bernhard, schavuit van Oranje, Beatrix, Oranje onder vuur en Doris. In 2013 was ze te zien in een aflevering van Sterren op het doek.

Boekverfilming

In 2002 speelde Vogel een van de hoofdrollen in de boekverfilming De tweeling, die het jaar daarop in de race was voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

Haar derde echtgenoot Jimmy Münninghoff overleed in juni 2012 op 86-jarige leeftijd. Twee jaar eerder biechtte ze tegenover interviewer Frénk van der Linden op dat ze het liefst ooit tegelijkertijd met haar geliefde een pil zou willen slikken om samen een einde aan hun leven en liefde te maken.

Opium

Woensdagavond wordt de Opium Special: Ellen Vogel opnieuw uitgezonden bij NPO2. Het begint om 22.45 uur en duurt 35 minuten; hierdoor komen De Wachtkamer en De Wilde Ganzen te vervallen.

Reacties | Profiel