Kate Mara vindt dat er in Hollywood te weinig goede rollen zijn voor actrices. "Het is een probleem dat het aanbod van vrouwelijke personages klein is", zegt ze in gesprek met NU.nl.

De actrice ziet het probleem in alle lagen van de Amerikaanse filmindustrie. "Als actrice ben je normaal gesproken omringd door mannen. Het maakt niet uit in welke film je zit, dat is de norm."

De 32-jarige Mara is vanaf donderdag te zien als Invisible Woman in de superheldenfilm Fantastic Four. Ze is een van de weinige vrouwen in de actiefilm. Ze vond het dan ook niet raar om de hele dag omringd te zijn door mannen. 

"Het is wat ik gewend ben. En dat is eigenlijk een probleem. Maar ik hou van deze mannen. Ik heb altijd met ze samen willen werken als acteurs en nu houd ik van ze als mensen", zegt de brunette met een brede glimlach.

Seksistisch

Steeds meer actrices spreken zich uit over het geringe aantal sterke vrouwenrollen. Zo zei Emma Thompson onlangs dat ze Hollywood te seksistisch vindt.  Ook Jennifer Garner sprak zich uit over het grote aantal mannen in de filmindustrie.

Mara, bekend van onder meer rollen in de politieke serie House of Cards en films als 127 Hours en Transcendence, heeft wel hoop op verbetering. "We spreken er meer over en dat is alvast iets. Dat is het begin van de verandering."

De actrice is te zien naast Miles Teller, Michael B. Jordan en Jamie Bell. De vier acteurs vormen in de nieuwe verfilming van de bekende Marvelpersonages de Fantastic Four. De film gaat over hoe de vier wizkids hun superkrachten hebben verworven, terwijl ze samenwerken aan een teletijdmachine.

In brand

Jordan speelt de rol van Johnny Storm, die na een ongeluk in het laboratorium de kracht krijgt om in brand te staan en te vliegen. Op de set liep hij rond in een pak met led-verlichting. "Het was alsof ik op Coachella was, of iets wat daarop lijkt. Burning Man. Het was een heel tof lichtpak", vertelt de Amerikaanse acteur. 

"Veel van mijn scènes moest ik in verschillende variaties opnemen. Een met het pak aan dat je in de film ziet, een met het lichtpak en dan een gewone, zodat ze het in postproductie over elkaar konden leggen. Dat was heel tof, om op de set rond te lopen en in brand te staan."

Stelten

"Het is een van de weinige krachten die je echt kan uitbeelden", vult Miles Teller zijn collega aan. "Jamie stond op de set op stelten zodat we een idee hadden hoe groot hij was, maar dat helpt denk ik eigenlijk vooral de andere acteurs. Zodat je iets hebt waarmee je aan de slag kan."

Bell speelt The Thing, een megamonster dat bestaat uit stenen en Teller is te zien als Reed Richards (Mr. Fantastic) die na het ongeluk zijn ledematen uit kan rekken, alsof ze van elastiek zijn.

"Ja, je ziet dat mijn lichaam uit elkaar rekt, maar het is niet zo dat ik lange palen in mijn hand heb om deze jongens het in perspectief te kunnen laten zien. Dat was misschien wel handig geweest", bedenkt hij achteraf.

Samenwerken

De vier acteurs trekken veel met elkaar op. Dat moet ook wel, want er is al sprake van een vervolg en mogelijk een film waarin de Fantastic Four samenkomen met de X-men. De relatie tussen de vier lijkt ontspannen en gemoedelijk.

"We kennen elkaar allemaal buiten de filmindustrie. Ik heb eerder met Miles gewerkt en we hadden het vaak over weer samenwerken. Ik ken Kate en heb haar een paar keer ontmoet via gezamenlijke vrienden in Los Angeles. Ik ben een groot fan van Jamie en ben hem een paar keer tegengekomen", vertelt Jordan.

Groepchat

"Hoe kun je opschieten met je vrienden?", vraagt Teller zich hardop af. "Je praat met ze, je deelt verhalen. Je drinkt." Jordan valt hem bij. "Groepchat is geweldig. Dat houdt ons in contact met elkaar, waar we ook zijn. Soms is iemand een film ergens aan het opnemen. Maar we houden contact."

"En we hebben de film opgenomen in een klein stadje in het Zuid-Oosten waar weinig te doen was", aldus Teller. "Dus we hebben daar veel tijd samen doorgebracht. En dat was geweldig."

Fantastic Four is vanaf 6 augustus in Nederlandse bioscopen te zien