The Idol, de nieuwe film van de Nederlands-Palestijnse regisseur Hany Abu-Assad, beleeft half september zijn wereldpremière op het Toronto International Film Festival. 

De film is geselecteerd voor het programmaonderdeel Special Presentations. Dat heeft distributeur September Film, die The Idol in Nederland uitbrengt, maandag bekendgemaakt.

The Idol vertelt het waargebeurde verhaal van Mohammed Assaf, de Palestijnse zanger die in 2013 zijn droom werkelijkheid zag worden toen hij de talentenjacht Arab Idol won. De nu 25-jarige Assaf reisde vanuit het vluchtelingenkamp in de Gazastrook naar Egypte om mee te doen aan het televisieprogramma.

Het kostte hem twee dagen om ongezien door grenscontroles te komen. Daardoor was hij te laat voor de audities.Toen Assaf echter in de lobby van het hotel begon te zingen, werd besloten dat hij alsnog auditie mocht doen. Uiteindelijk won de zanger in de finale met het lied Ali al-keffiyeh, dat wordt beschouwd als het officieuze Palestijnse volkslied, en verbroederde voor een moment de Arabische wereld.

Paradise Now

Hany Abu-Assad maakte eerder onder meer de veelbesproken en veelbekroonde films Paradise Now (2005) en Omar (2013). Beide titels, die zich ook afspeelden in de Gazastrook, werden genomineerd voor een Oscar voor beste buitenlandse film. The Idol is mede geproduceerd door de Nederlandse productiehuizen KeyFilm en September Film Productions en kwam tot stand met steun van het Nederlands Filmfonds.

The Idol is begin 2016 te zien in de Nederlandse bioscopen.