Vijfde M:I-film met Tom Cruise die dit keer aan een vliegtuig in volle vlucht hangt. Mission Impossible: Rogue Nation is prima zomervermaak dat na anderhalf uur wel flink inzakt.

Toen Tom Cruise als geheim agent Ethan Hunt in de beginscène van Mission: Impossible II (2000) aan een rots hing in de woestijn van Moab zag dat er niet alleen spectaculair uit, het zette ook de standaard voor de volgende Mission: Impossible-films.

Zoals de James Bondfilms altijd beginnen met een spectaculaire actiescène als proloog, zo bevatten de M:I-films minstens één halsbrekende stunt waarbij de makers het publiek bezweren dat Tom Cruise hem zelf heeft uitgevoerd. In de vorige M:I-film, Ghost Protocol (2011), hing Cruise aan de Burj Khalifa Tower in Dubai; in de nieuwe en vijfde M:I-film, Rogue Nation, hangt de superster aan een vliegtuig - in volle vlucht.

De film opent met deze James Bond-achtige stunt en wederom verzekeren de makers én Cruise ons dat de hoofdrolspeler zijn stuntwerk zelf heeft gedaan. Vrijwel zonder computereffecten dus; alleen de kabel waarmee Cruise gezekerd is werd na de opnames digitaal verwijderd.

Motorstunts

Of het nu waar is of niet, Cruise is er in elk geval gek genoeg voor. De acteur die tien jaar terug bij Oprah op de bank stond te springen omdat hij zo verliefd was op Katie Holmes (ze zijn inmiddels alweer jaren in een vechtscheiding verwikkeld) stapt later in Rogue Nation ook doodleuk op de motor om zonder helm keihard door Marokko te scheuren.

In M:I II liet hij ook al wat motorstunts zien, maar dat was vijftien jaar terug. Cruise is inmiddels de vijftig allang gepasseerd, al is het hem niet aan te zien.

Dat de acteur in vijf M:I-films in bijna twintig jaar nauwelijks ouder is geworden, is misschien wel het grootste special effect van Hollywood.

The Syndicate

Hoe dan ook, in Mission: Impossible - Rogue Nation staan Ethan Hunt en zijn IMF-partners voor een lastige klus: hun organisatie, de IMF (níet The International Monetary Fund maar The Impossible Mission Force) wordt op voorspraak van CIA-directeur Hunley (Alec Baldwin) opgeheven door een senaatscommissie.

Agenten William Brandt (Jeremy Renner) en Benjamin Dunn (Simon Pegg) worden tegen hun zin ingelijfd bij de CIA. En dat terwijl Ethan Hunt hun hulp juist goed zou kunnen gebruiken: hij is in Londen in een hinderlaag gelokt door de misdaadorganisatie The Syndicate en ternauwernood ontsnapt, met dank aan de geheimzinnige dubbelagente Ilsa Faust (Rebecca Ferguson).

Hunt wordt nu niet alleen opgejaagd door The Syndicate maar bovendien als 'verrader' gezocht door de CIA.

Achtervolgingen

Dat leidt zoals gebruikelijk tot wereldomspannende achtervolgingen en actiescènes, onder meer in Wenen (waar niet toevallig ook de wereldpremière van de film was) en het eerder genoemde Marokko. Opvallend genoeg wordt China niet aangedaan terwijl de film toch een coproductie is van het Chinese Alibaba Pictures. Ook de Chinese inbreng in de cast blijft beperkt tot een piepklein bijrolletje van de Chinese actrice Jingchu Zhang als een CIA-medewerkster.

Voorts is het opvallend dat Simon Pegg, die tot nu toe vooral voor de comic relief meedeed, meer actiescènes krijgt dan Avenger Jeremy Renner, die na Ghost Protocol toch de gedoodverfde opvolger van Cruise was in de M:I-serie. Nieuwkomers zijn Rebecca Ferguson, de als Ilsa Faust Cruise prima kan bijbenen in de actiescènes; al moet ze in één scène wel haar hoge hakken uitdoen, omdat ze anders boven Cruise zou uittorenen.

Ook een goede aanvulling is Sean Harris, die een intrigerende bad guy neerzet.

Valkyrie

Mission: Impossible - Rogue Nation werd geschreven en geregisseerd door Christopher McQuarrie, een goede vriend van Cruise sinds Valkyrie (2008), de oorlogsfilm waarvoor hij het script schreef en waarin Cruise de hoofdrol speelde.

Voor de actiefilm Jack Reacher (2012), met wederom Cruise in de hoofdrol, schreef McQuarrie niet alleen het script maar nam hij ook de regie voor zijn rekening. En de intrigerende sf-film Edge of Tomorrow (2014) was eveneens door McQuarrie geschreven.

Na die geslaagde derde samenwerking benaderde Cruise McQuarrie persoonlijk met de vraag of hij de volgende Mission: Impossible wilde regisseren - an offer he couldn’t refuse.

Nieuw einde

McQuarrie brengt het er zeker verdienstelijk vanaf: de ingewikkelde intrige wordt helder verteld, en de actiescènes mogen dan soms weinig origineel aandoen, ze zijn spectaculair genoeg in beeld gebracht.

Desondanks kakt de film op twee derde nogal in, wat het risico is bij een actiefilm die ruim twee uur duurt. Bovendien was het einde van de film nog niet bedacht toen men vorig jaar zomer begon met draaien: scriptschrijver McQuarrie had het ineens als regisseur te druk om het script af te ronden.

Over het oorspronkelijk gedraaide einde waren Cruise en McQuarrie echter zo ontevreden dat ze na het afronden van de film een nieuw einde bedachten en dat alsnog draaide. Dat nieuwe einde overtuigt wel, maar de aanloop ernaar duurt te lang voor een film die het van spanning moet hebben.

Desondanks is ook deze vijfde Mission: Impossible weer een prima actiefilm en uitstekend zomervermaak waarvoor je bovendien - goddank - nu eens geen 3D-bril voor hoeft op te zetten.