Volgens regisseur, producent en medebedenker van het Nederlands Film Festival, Jos Stelling, bevindt de Nederlandse filmjournalistiek zich op dit moment niet bepaald op een hoog niveau. 

"Het gaat vaak alleen om meningen verkondigen. Helemaal op internet. En meningen verkondigen is geen journalistiek", zegt Stelling in gesprek met HP de Tijd.

"In Rusland heb je een universitaire graad nodig als filmjournalist, hier noemt iedereen zich zo. Iedereen schrijft maar wat. Er is ook geen corrigerende houding naar elkaar. Ze kunnen weinig kritiek hebben en voelen zich veel te snel aangevallen. Wat recensenten doen, is geen echte journalistiek."

Stelling is initiatiefnemer van de Louis Hartlooper Prijs voor Beste Filmpublicatie, die sinds 2005 wordt uitgereikt. Dit jaar veranderde hij de toekenning in Beste Filmpublicatie en kwamen ook niet-filmjournalisten in aanmerking voor een nominatie. 

Scope

Stelling wil met de vernieuwde opzet de 'scope wat breder trekken'.

"We willen onze nek uitsteken voor goede filmpublicaties. Maar het is zeker geen boekenprijs. Dat het dit jaar zo is, is toeval. Het kan volgend jaar weer anders zijn. En filmjournalistiek blijven we belangrijk vinden."

Bekijk hier de nominaties