De Amsterdamse filmtheaters hebben het afgelopen halfjaar een kwart meer bezoekers getrokken dan in 2014. Dat blijkt uit de bioscoopcijfers.

Dat meldt de website Moviescene woensdag.

Alle niet-Pathé-filmtheaters samen, verenigd in bioscoopkoepel Cineville, wisten dit jaar tot nu toe een groei te realiseren van ruim 25 procent.

De in 2014 geopende Filmhallen is met stip het belangrijkste filmtheater van Amsterdam geworden. Ongeveer één op de drie bezoekers aan een Cineville-bioscoop ging dit jaar naar één van de zalen van de voormalige tramremise in Amsterdam West. EYE volgt op ruime afstand.

Pathé

Opvallend is wel dat de bioscopen van Pathé het minder hebben gedaan dan in 2014. Met 1,5 miljoen bezoekers voor de vier theaters in Amsterdam (Arena, De Munt, City en Tuschinski) moet Pathé een daling van 2,5 procent ten opzichte van vorig jaar incasseren.

Pathé Arena deed het wel goed, met 6 procent meer bezoekers. Maar vooral De Munt deed het niet goed en raakte 16 procent van het publiek kwijt.

Arthouse

Arthousetitels die het dit jaar goed deden, waren Turist, Birdman, The Theory of Eveything en The Imitation Game. Eerder werd al bekend dat de totale bioscoopsector in Nederland een topjaar heeft. In de eerste zes maanden van 2015 trokken alle theaters in totaal 14 procent meer bezoekers dan in dezelfde periode over 2014.

De verwachting is dat het aantal bezoekers in de tweede helft van het jaar nog verder gaat toenemen, dankzij gegarandeerde hits als de nieuwe Pixar-film Inside Out, The Hunger Games Mockingjay Part II, het nieuwe 007-deel Spectre en de zevende Star Wars-film The Force Awakens.

Qua Nederlandse titels lijkt Natuur in de delta, het vervolg op megahit De Nieuwe Wildernis de beste kaarten te hebben om zich ook als publieksmagneet te ontpoppen.