Dinsdag 27 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Ian McKellen liep rollen Gandalf en Magneto bijna mis

Het had weinig gescheeld of Ian McKellen had nooit in de rollen gestapt die hem wereldberoemd maakten. 
Door BuzzE

Dat vertelt hij aan People.

Hoewel hij al decennialang een reputatie van gerespecteerd acteur genoot, waren het Lord of the Rings (Gandalf) en X-Men (Magneto) die hem grote faam brachten. De twee iconische rollen waren hem bijna ontglipt omdat hij bijna een klus in een andere kaskraker aannam.

"Ik kreeg een rol aangeboden in Mission: Impossible II met Tom Cruise, maar ze lieten me het hele script niet lezen omdat ik dat dan zou kunnen lekken. Ik kreeg alleen mijn scènes", vertelt de Brit. "Ik kon niet oordelen hoe het script was dus zei ik nee. Mijn agent zei: "je kunt geen nee zeggen tegen het aanbod om met Tom Cruise te werken!" En ik zei: "Ik denk het wel."

Door het aanbod af te slaan bleef er ruimte in zijn agenda vrij voor wat later zou blijken twee legendarische rollen. "De volgende dag vroeg Bryan Singer me om Magneto te spelen en Peter Jackson vroeg me om Gandalf te spelen. Ik zei ja tegen allebei."

Vertraging

Alsnog besloot hij de rol van Gandalf te laten gaan. "De productie van X-Men liep vertraging op. Ik belde Peter Jackson op en zei: "sorry, ik kan Gandalf niet spelen want X-Men, waar ik als eerst ja tegen zei, loopt vertraging op."

Maar de Nieuw-Zeelandse regisseur was vastberaden McKellen in de rol van Gandalf te hijsen. "Peter zei: "we houden de rol voor je vrij, laat maar weten hoe het gaat."

Geluk

"Je moet Gandalf zeker doen, ik zal ervoor zorgen dat je op tijd klaar bent," reageerde Bryan Singer. Voor de acteur is zijn anekdote het bewijs dat succes in Hollywood onvoorspelbaar is. "Het gaat allemaal om geluk. Je kan je er niet op voorbereiden. Ik heb geleerd dat je klaar moet zijn voor geluk als het komt, maar je hebt dat geluk echt nodig."


Lees meer over:

Ian McKellen

Aanbevolen artikelen