Paul Rudd en Michael Douglas hebben zich voor de film Ant-Man weer even kunnen gedragen als kinderen. Door het toepassen van special effects zagen de tegenspelers elkaar echter amper, dat vormde een uitdaging.

Ant-Man is de filmadaptatie van het gelijknamige stripverhal uit huize Marvel. Hoofdpersonage Scott Lang kan met behulp van speciale technologie krimpen tot het formaat van een mier en wil daarmee de wereld redden. 

"Je doet de hele tijd alsof", vertelt de acteur aan NU.nl. "Dan gil je: help een rat. Of: Iemand gaat op me staan. En dan rol je weg. Net als toen je een kind was." 

Ook de zeventigjarige Michael Douglas ging helemaal op in zijn kinderlijke fantasie. "Als Paul Rudd bijvoorbeeld acteert dat hij door een sleutelgat vliegt, dan moesten Evangeline (Lilly, red.) en ik ervoor zorgen dat onze ogen dezelfde kant opkeken, zodat het leek of we naar hem keken." 

Onbekend terrein

Rudd en zijn tegenspelers zien elkaar nauwelijks tijdens de opnames, omdat zijn personage met behulp van een green screen wordt veranderd. De acteurs vonden het lastig om in te schatten hoe groot ze hun emoties en reacties op het onzichtbare moesten spelen. 

"Je moet er op vertrouwen dat mensen die verantwoordelijk zijn voor special effects je niet voor aap zetten", vertelt Douglas.

"Het is een goede acteeroefening, want er is niets. Je hebt het idee dat je heel overdreven acteert, maar dan zie je de effecten en dan zie je dat je nog groter had kunnen spelen."

Regisseur Petyon Reed moest de acteurs daarin sturen. "Ik moest ze helpen begrijpen wat ze zagen en waar ze moesten kijken. Hun reacties moesten echt aanvoelen," aldus Reed.

"Je moet heel specifiek zijn in je regieaanwijzingen om die reacties groot genoeg te krijgen, want soms kun je je als acteur een beetje dom voelen als je naar een stuk blauw kijkt en dan moet zeggen: 'Oh, nee, wat is dat?' Het was mijn taak om ze te helpen begrijpen wat ze beleefden." 

Pak

Hoofdpersonage Lang in Ant-Man is een slimme crimineel die net de bak uitkomt en probeert zijn leven op orde te krijgen. Douglas speelt professor Hank Pym die het Ant-Man-pak jaren geleden uitvond, maar het in de kast legde, omdat zijn vrouw, die met een soortgelijk pak The Wasp was, overleed. Als snoodaard Darren Cross (Corey Stoll) dreigt het pak aan het leger te verkopen, grijpt Pym in door Lang te charteren als de nieuwe Ant-Man.

Rudd was zelf behoorlijk in zijn sas met het Ant-Man-pak. "De eerste keer dat ik het pak aan doe in de film is ook de eerste keer dat ik het pak op de set aan had. Dat was heel indrukwekkend", vertelt de acteur. Lastig was wel dat zijn personage regelmatig verkleind tot microscopische grootte, wat het acteren lastig maakte. 

"Als ik dan op het knopje drukte waarmee Ant-Man verkleind, dan gebeurde er met mij natuurlijk niks. Dus dan krimp ik gewoon ineen. En dan dacht ik: ok, nu komen de effecten."

Strip

Douglas kreeg met het script stapels stripboeken opgestuurd om een beeld te krijgen waar de strip over gaat, want de acteur had geen idee. "Toen kwam mijn zoon binnen en hij zag dat ik Ant-Man aan het lezen was en hij zei: je moet dit doen, pa. Dus een van de leukste dingen van meewerken aan deze film vond ik zijn enthousiasme."

Douglas, die al even meeloopt in Hollywood, was erg onder de indruk van de grote productie. "Er wordt op vier verschillende plekken tegelijkertijd geschoten. Je hebt stuntmannen, special effects voor het perspectief van de mieren. Het was heel leuk om al die elementen bij elkaar te zien komen. Ze hebben ook een groot budget, dus het is lekker comfortabel." 

Scenario

De productie van de film ging niet helemaal van een leien dakje. Lange tijd was Edgar Wright bezig aan de film als regisseur en scenarist, maar hij verliet het project vorig jaar wegens 'onenigheid over artistieke visie'. Hoofdrolspeler Rudd nam een deel van de scenariotaken op zich. 

"Adam McKay en ik werkte samen aan het scenario. En tijdens het schieten heb ik er ook nog aan gewerkt, maar we gingen steeds terug naar het werk van Edgar Wright en Joe Comish geschreven hadden als de fundering van alles", herinnert Rudd.

Toch kan hij niet precies aanwijzen wat zijn aandeel in het verhaal is. "Films zijn altijd samenwerkingsverbanden en veel mensen werken eraan."

Ant-Man is vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen te zien