De Nederlandse documentaire Het Nieuwe Rijksmuseum: De Film is de komende zomer in een handvol Amerikaanse bioscopen te zien. 

Distributeur First Run Features, die zich inzet voor de promotie van onafhankelijke films in de Noord-Amerika, brengt de film de komende zomer uit in veertien steden, waaronder Los Angeles, Montreal en Washington.

Dat heeft producent Column Films zaterdag gemeld. Regisseur Oeke Hoogendijk volgde jarenlang de grootschalige, ambitieuze verbouwing van het wereldberoemde museum in Amsterdam.

Binnen de muren van het gebouw werken de medewerkers vol passie aan de metamorfose, maar buiten de muren worden de plannen flink tegengewerkt door welstandscommissies, problemen met de aanbesteding en de strijdbare Fietsersbond.

Het Nieuwe Rijksmuseum werd in 2013 als vierdelige documentaire op televisie uitgezonden en daarna teruggebracht tot een verkorte versie van bioscooplengte.

De vierdelige serie was eind 2013 al korte tijd in een bioscoop in New York te zien. De reeks werd bekroond met een Nipkowschijf en de Speciale Juryprijs op het Nederlands Filmfestival.