Acteur Omar Sharif is overleden. "Hij heeft vanmiddag een hartaanval gekregen in een ziekenhuis in Caïro", zegt zijn agent tegen de BBC. De filmster is 83 jaar oud geworden. 

Zijn agent bevestigt dat de acteur leed aan Alzheimer. Sharif is bekend van films als Doctor Zhivago en Lawrence of Arabia

Hij werd geboren als Michel Demitri Shalhoub in Egypte. Hij was christen, maar bekeerde zich in de jaren vijftig tot de islam om met een Egyptische actrice te kunnen trouwen. Toen nam hij de naam Omar al-Sharif aan. 

Zijn eerste filmrol was in een Egyptische film in 1953. Met Lawrence of Arabia uit 1962 maakte hij zijn Engelstalige filmdebuut. Het leverde hem meteen een Oscarnominatie op voor beste mannelijke bijrol. Hij won een Golden Globe voor de rol en drie jaar later kreeg hij de prijs voor zijn hoofdrol in Doctor Zhivago.

Video: Omar Sharif in Lawrence of Arabia

Bridge

Naast zijn carrière als acteur was Sharif ook een fervent bridge-speler. Hij had jarenlang een column in de Amerikaanse krant Chicago Tribune over het kaartspel en schreef een aantal boeken over het onderwerp. Hij kondigde in 2006 aan niet meer te bridgen.