
Recensie: 'Minions is grappiger en stijlvoller dan Despicable Me'
Despicable Me trok in 2010 in Nederland bijna 475.000 bezoekers. In 2013 gingen er nog eens 925.000 naar Despicable Me II. Het moet wel raar lopen wil Minions niet minstens zo succesvol worden. Van de drie films is dit grappigste, meest absurde én de stijlvolste. Het geheim? De swinging sixties en die schattige Minions met hun brabbeltaaltje.
"Banana!" De Minions betraden de filmwereld als anonieme helpertjes van wannabe-superschurk Gru, maar hebben inmiddels zélf de sterrenstatus veroverd. In de Universal Studio's in Orlando is de attractie Minion Mayhem razend populair, op internet wemelt het van de Minion-memes en de kinderwinkels puilen uit van de Minion-pakjes en -rugzakjes.
"We hebben allemaal een kleine Minion in ons." De schrijver van Minions, Brian Lynch, weet de reden van het succes mooi te verwoorden. De Minons spreken een taaltje dat niemand verstaat, maar iedereen begrijpt. Ze zijn onhandig, ze maken ruzie, ze houden van elkaar en ze zijn op zoek naar een plek om thuis te horen. Net zoals wij allemaal.
Kordate helpertjes
Maar waar komen ze vandaan, die pilvormige figuurtjes met hun dikke brillenglazen? Minions is een prequel, en onthult dat ze er vanaf het begin der tijden al waren. Als kleine gele amoeben in de prehistorische oersoep, als kordate helpertjes van de verschrikkelijke T-Rex, als hulpjes van Graaf Dracula in de middeleeuwen, als soldaten van Napoleon…
Het kwaad dienen is hun levensvervulling, dus voordat ze Gru tegenkwamen waren ze al op zoek naar een verschrikkelijke meester. Helaas liep dat door hun onhandigheid en onbedoelde goeiigheid meestal verkeerd af. Meesterloos, eenzaam en een beetje gedeprimeerd trokken de Minions zich terug op de Zuidpool…
Superschurkette
Dat kan natuurlijk zo niet langer. Eind jaren zestig houdt kordate Minion Kevin een glorieuze, en natuurlijk totaal onverstaanbare, toespraak en gaat op zoek naar een nieuwe meester. Stuart en Bob gaan met hem mee. Ze belanden eerst in New York, daarna op de jaarlijkse misdaadconventie Villain-Con en vinden uiteindelijk wat ze zochten.
Maar dat zijn niet de misdadige echtgenoten Walter en Madge Nelson (de stemmen van Michael Keaton en Allion Janney), en ook niet de onhandige Professor Flux (Steve Coogan in één van zijn bijrollen in deze film). "There is a new bad man in town, and she’s a woman!" Scarlet Overkill (Sandra Bullock) is 's werelds allereerste superschurkette.
Misdadig meesterplan
Sandra Bullock zagen we twee jaar geleden voor het laatst in de ruimte rondtollen in Gravity. Ze won er een Oscar mee. De actrice, die we natuurlijk ook kennen van Speed en Miss Congeniality, genoot van haar stemmenrol. "Mijn doel in deze film was simpelweg om voortdurend humeurig en geïrriteerd te zijn. Scarlet is net een verwend achtjarige meisje."
Scarlets grote misdadige meesterplan speelt zich in Londen af, in de jaren zestig bevolkt door hippe mods als haar inventieve echtgenoot Herb (Jon Hamm). De Minions worden uitverkoren om haar te helpen, maar zoals we inmiddels van de Minions weten: dat gaat nooit helemaal zoals gepland.
Visuele humor
Despicable Me was in 2010 de eerste film van IIllumination, het familiefilmproductiebedrijf van Universal, en ook meteen een hit voor het van oorsprong Franse special effects- en animatiebedrijf MacGuff. De franchise is natuurlijk vooral het succes van Pierre Coffin, de geestelijke vader, coregisseur én stem van de Minions.
De Indonesisch-Franse Coffin haalt inspiratie voor het rare taaltje uit alle mogelijke talen van de wereld, maar laat in interviews vaak weten dat hij de Minions vooral ziet als een ode aan de zwijgende film. Daar zit wat in. Omdat je ze niet verstaat, komen alle grappen uiteindelijk van slapstick, mime en scherpe timing. Visuele humor, en ook dat is universeel.
Knipogen
Én het is van alle leeftijden. Kinderen lachen zich een breuk om Minions, maar voor volwassen is er ook veel om van te genieten. De muziek bijvoorbeeld. De jaren zestig, dat waren The Stones, The Kinks, The Doors, Donovan en natuurlijk The Beatles. De Minions (Coffin dus) zingen zelf hun versie van Hair en het thema van The Monkees.
Villain-Con is natuurlijk een knipoog naar Comic-Con, de jaarlijkse strip- en filmbeurs die op 9 juli a.s weer van start gaat. Scarlet wordt begeleid door James Bond-achtige muziek, vliegt in een luchtschip waar Robbedoes' Zwendel (Coffin als Fransman vast niet onbekend) jaloers op zou zijn en op tv kijken de Minions naar The Saint en Bewitched.
Toegift
Minions bevat een film noir-sequentie, verwijzingen naar Mission Impossible, Terminator 2: Judgement Day, The Creature From The Black Lagoon, King Kong, Godzilla, de Italiaanse cultstrip RanXerox, Andy Warhol, de Drie Kleine Biggetjes… en lavalampen als superwapen en een smakelijke bijrol van Queen Elizabeth II (Jennifer Saunders)!
In de Nederlandstalige versie komen de stemmen van o.a. Isa Hoes, Barry Atsma, Chris Zegers, Karin Bloemen, Bas Keijzer, Susan Visser en DJ Hardwell. Het spervuur aan grappen doet het goed in 2D, 3D en Imax, maar in welke versie je de film ook gaat zien: blijf zitten tot het einde van de hele aftiteling voor een leuke muzikale toegift.
Te zien in 337 zalen