De zelfdoding van een personage in een bekende Vlaamse soap heeft tot beroering geleid in België. De zelfmoordlijn kreeg zeven keer meer telefoontjes te verwerken dan normaliter.

De seizoensfinale van de soap Thuis op de Vlaamse publieke omroep VRT trok vrijdagavond ruim 1,3 miljoen kijkers. Daarin was te zien hoe Luc Bomans een strop rond zijn nek legde en sprong.

De expliciete scène heeft veel kijkers aangegrepen. "Dat had subtieler gekund", vindt het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP). Het expliciet tonen van de methode, zo leert wetenschappelijk onderzoek, zet namelijk mensen met zelfmoordneigingen aan tot kopieergedrag. Het vermelden van het hulpnummer is dan ook niet voldoende, zegt VLESP dinsdag in Het Laatste Nieuws.

"Het afscheid van Luc was een zeer emotionele verhaallijn. De kijkers hebben duidelijk meegeleefd en de bewuste scène kwam best hard aan, maar zelfmoord is een maatschappelijk thema dat we niet uit de weg willen gaan", verdedigt producent Wim Janssen zich in de krant.