Regisseur Digna Sinke maakt een documentaire over de besluitvorming rondom het onder water zetten van de Hedwigepolder. 

De titel van de film, die half september zijn wereldpremiere beleeft op het festival Film by the Sea, heet Onder de oppervlakte. Dat hebben producent De Familie en distributeur Herrie vrijdag bekend.

In 2005 sloten Nederland en België een verdrag over de verdieping van de Westerschelde, waarvan de ontpoldering van de Hedwigepolder een onderdeel vormt. Nu, tien jaar later, is dat verdrag nog steeds niet uitgevoerd.

Regisseur Sinke laat in Onder de oppervlakte zien hoe emoties de politiek zijn gaan bepalen. Zoals Henk Bleker, destijds staatssecretaris van Economische Zaken, in de film zegt: "Wij laten ons land niet afgraven voor die Belgen!"

'Eigenbelang'

Behalve Bleker hebben ook ex-minister Cees Veerman (Landbouw) en Zeeuwse ex-kamerlid Ad Koppejan aan de documentaire meegewerkt. Volgens Sinke zegt haar film heel veel over de huidige politieke cultuur in Nederland.

"Het is een cultuur waarin blijkbaar getolereerd wordt dat afspraken en akkoorden weggewuifd worden als dat voor de korte-termijn-politiek of voor direct politiek eigenbelang beter uitkomt", legt ze uit. "Zoals dat ook bij de Westerschelde het geval is, vindt in de huidige politiek de meeste beweging onder het oppervlakte plaats." Onder de oppervlakte is na de première in het najaar in de Nederlandse bioscopen te zien.