Regisseur Sam de Jong creëert met de film Prins, een "wereld die nog niet is gezien in Nederlandse films".

"Zo woont de 'badguy' van de film (Freddy Tratlehner) in een garagecomplex, rijdt hij in een paarse Lamborgini en slacht hij varkens in z'n hobbyruimte", vertelt De Jong tegen NU.nl.

Prins vertelt over een zeventienjarige jongen uit de grote stad die voor een aantal keuzes staat die zijn leven voorgoed zullen veranderen.

"Het is een film waarin stilistisch allerlei vormen en structuren en smaken zijn gecombineerd om een wereld te creëren die mensen nog niet eerder hebben gezien in een Nederlandse film”, zegt de regisseur.

"Nederland is sowieso een land zonder hele sterke nationale identiteit. Ik denk dat wij steeds meer daarom ook dingen overnemen om vervolgens eigen te maken", vertelt De Jong. Hij zegt voor zijn film ook geïnspireerd te zijn door Amerikaanse films.

Amerikaanse droom

"Het is een Amerikaanse droom aan het begin van de film: heel erg lekker gaan, rijk zijn en de wereld domineren. Maar de hoofdpersoon maakt een soort keerpunt door: op het moment dat hij zich realiseert dat hij geen nieuwe sneakers nodig heeft om een chickie te versieren, dan versiert hij haar. Hij ziet in dat hij blij moet zijn met wie hij is. Dat ontkracht een beetje dat Amerikaanse ideaal."

De Jong zegt dat hij vooral hoopt jongeren te inspireren. "We leven nu in zo'n tijd met Instagram en selfies van slanke lichamen en getuite lippen. Dat schoonheidsideaal, slank en sexy en gespierd en breed, dat is niet realistisch. Daar moeten mensen ook niet in gaan geloven. Ik hoop heel erg dat mijn film daar iets in kan veranderen."

Uniek

"Het is niet per se het surrealisme en absurdisme dat de film uniek maakt in Nederland, maar wel dat gecombineerd met die rauwe stijl en Amerikaanse popcultuur."

De film is gemaakt in samenwerking met Vice Benelux en werkt met niet-professionele acteurs. "Wat dat betreft is de film weer heel Nederlands, want het werken met niet-professionele acteurs is heel Europees. En het verhaal speelt zich af in Amsterdam Noord. Daar ben ik opgegroeid. Het pleintje waar het zich afspeelt is twee kilometer van mijn ouderlijk huis", vertelt de Jong.

Prins is onlangs verkocht aan Amerikaanse distributeurs. "Ik denk dat het heel goed gaat met de Nederlandse film, er zijn veel makers zich aan het ontwikkelen en we gaan een spannende tijd tegemoet."

Prins wordt vanaf donderdag 25 juni vertoond in Nederlandse bioscopen