Romantische fantasyfilm rond Blake Lively onderstreept vooral het 'leading man' charisma van Michiel Huisman, in zijn eerste Amerikaanse hoofdrol. 

Michiel Huisman (33) begint zich langzaam doch overtuigend te ontwikkelen tot onze grootste hedendaagse internationale filmster.

Na rollen in een reeks tv-series heeft Huisman met The Age of Adaline zijn eerste hoofdrol in een Amerikaanse speelfilm te pakken, waarin hij het doek deelt met Blake Lively en Harrison Ford.

Paul Verhoeven

Huisman dankt zijn internationale doorbraak vooral aan zijn rol in Zwartboek (2006). De film van Paul Verhoeven werd in het buitenland onder meer vertoond op de filmfestivals van Venetië en Toronto, waardoor niet alleen hoofdrolspeelster Carice van Houten maar ook Huisman werd opgemerkt door internationale castingbureaus.

Na voorzichtige eerste rollen in films als Unmade Beds en The Young Victoria (beide uit 2009) kreeg Huisman een vaste rol in de serie Treme (2010-2013). De serie over het New Orleans van na de orkaan Katrina, bood Huisman als straatmuzikant Sonny de kans zijn kwaliteiten als acteur én muzikant te etaleren.

Treme leverde hem een nieuwe woonplaats op (New Orleans, waar hij woont met zijn vrouw Tara Elders) én nieuwe rollen in andere tv-series, zoals Nashville en Orphan Black.

Bekijk de trailer:

Game of Thrones

Ook dook Huisman regelmatig op in kleine rollen in bioscoopfilms, zoals in World War Z (2013) en in Wild (2014). Maar zijn echte doorbraak in de VS dankt Huisman aan zijn verschijning in 2014 als Daario Naharis in de populaire HBO-serie Game of Thrones.

Als de beschermer en minnaar van drakenmoeder Daenerys Targaryen (Emila Clarke) is hij stoer en charmant. Huisman is natuurlijk niet de enige Nederlandse acteur in de serie: zijn tegenspeelster uit Zwartboek Carice van Houten heeft al een paar seizoenen langer een dragende rol in de serie, als de wrede priesteres Melisandre. Maar wat internationale carrière betreft heeft Huisman Van Houten inmiddels rechts ingehaald.

Ook Van Houten begon na Zwartboek aan een veelbelovende internationale carrière, met rollen in Valkyrie (2008) en Repo Men (2010), maar sinds de flop The Fifth Estate (2013) is ze helaas niet meer te zien geweest in een buitenlandse film, al staan er wel wat projecten in de planning.

Matthias Schoenaerts

Dan heeft rijzende ster Huisman meer concurrentie te duchten van de al even snel stijgende ster Matthias Schoenaerts, de Belgische acteur die sinds zijn doorbraak met het voor een Oscar genomineerde Rundskop (2011) de ene na de andere internationale filmrol krijgt aangeboden.

Schoenaerts (37) was alleen al dit jaar al te zien in Suite Française en Far From the Madding Crowd en schittert vanaf deze week naast Kate Winslet in de kostuumfilm The King's Gardens.

Wat filmrollen betreft heeft de Belg dus een voorsprong op Huisman, maar de Nederlander heeft weer vier tv-series op zijn naam staan, al heeft Schoenaerts volgend jaar wel een hoofdrol in de HBO-serie Lewis and Clark. Zowel Schoenaerts als Huisman worden tot nu toe vooral getypeerd als stoere, bebaarde mannen met een zachte kant, waarbij Schoenaerts vaker het stille broeierige type speelt en Huisman eerder de vlot gebekte charmeur mag neerzetten.

Eeuwig 29

Zo ook in The Age of Adaline, waar hij als Ellis Jones het hoofd op hol brengt van hoofdrolspeelster Adaline Bowman (Blake Lively). Niet vreemd, want wanneer Huisman aan het begin van de film op oudjaarsavond 2014 de balzaal van een luxe hotel binnentreedt met een overvloed aan charme en charisma, is het alsof Huisman nog steeds de hunk uit de Chanel 5 parfumcommercial speelt.

Adaline voelt weliswaar meteen iets voor deze Ellis, maar ze lijdt om een bijzondere reden aan een extreme vorm van bindingsangst.

De 29-jarige Adaline is namelijk niet echt 29, want eigenlijk al ruim een eeuw oud. Door een bizar verkeersongeluk waarbij haar hart door de bliksem weer op gang werd gebracht, is ze sinds haar 29e nooit ouder geworden.

Dat mag misschien ideaal klinken voor menige vrouw, maar het betekende ook dat haar dochter inmiddels oogt als haar oma.

En dat Adaline voortdurend moest verhuizen en een nieuwe identiteit moest aannemen, zeker in de paranoïde jaren 50 toen ze door de FBI als verdachte werd aangemerkt, omdat haar uiterlijk niet klopte met de leeftijd op haar identiteitsbewijs. Om al deze redenen heeft Adaline nooit een vaste relatie gehad: samen oud worden zat er voor haar nu eenmaal niet in.

Draak

Wanneer ze de door hunk Huisman gespeelde Ellis ontmoet, staat ze net op het punt weer te verhuizen en een andere identiteit aan te nemen, maar als dan ook nog haar hond overlijdt aan ouderdom gaat ze twijfelen.

Een film lang wordt ze heen en weer geslingerd tussen vluchten of kiezen voor de perfecte Ellis, die charmant, lief en grappig is, zelfs wanneer hij een slechte grap vertelt. Wanneer ze een weekend mee gaat naar zijn ouders heeft dat bijna rampzalige gevolgen, omdat Ellis' vader (Harrison Ford) behoorlijk in de war raakt van haar verschijning.

The Age of Adaline is als mix van fantasy en romantiek eigenlijk een draak waar drakenmoeder Daenerys Targaryen uit Game of Thrones nog jaloers op zou worden, maar de film wordt overeind gehouden door het onweerstaanbare charisma van Huisman en, vooruit, de charme van Blake Lively.

Top 1000

De film opende eind april in de VS op de eerste plaats waardoor Huisman op de IMDB Starmeter met stip doorstootte naar de zestiende plaats, terwijl hij begin dit jaar nog buiten de Top 1000 stond.

The Age of Adaline onderstreept ook voor het Amerikaanse publiek dat Huisman een ster is om rekening mee te houden. Huisman is de nieuwe Rutger Hauer, en het kan geen toeval zijn dat ze allebei Floris hebben gespeeld; Hauer in de legendarische tv-serie, Huisman in de filmversie van 2004.

En dat een van Huismans volgende films The American Dream heet, kan evenmin toeval zijn.

BEOORDELING