Twee Rotterdamse filmmakers werken aan een documentaire over zwerkbal, de sport die een belangrijke rol speelt in de beroemde boeken over tovenaarsleerling Harry Potter.

Het spel, waarin twee teams het tegen elkaar opnemen met vier ballen en een aantal bezems, is vertaald naar een variant die zonder vliegende bezems gewoon op de grond gespeeld kan worden.

De sport, in het Engels Quidditch genaamd, laat zich het best omschrijven als een kruising tussen rugby, handbal en trefbal en heeft de afgelopen jaren flink aan populariteit gewonnen.

Filmmakers Jerona van der Gevel en Roald Zom willen het Nederlandse team volgen als zij later dit jaar aan de European Quidditch Cup in Italië deelnemen.

Transgender

In het spel is acceptatie en diversiteit heel erg belangrijk. Zo maakt de transgender Rein deel uit van het Nederlandse team. De keeper van het team vindt in zwerkbal de acceptatie die in het dagelijkse leven, en zeker in de sportwereld, nogal eens ontbreekt.

De titel van het project is Off-broom. De makers zijn een crowdfundingcampagne gestart op de site Indiegogo. Zij hopen binnen twee weken 15.000 dollar (13.000 euro) in te zamelen zodat ze de film ook echt kunnen gaan maken.