De langverwachte filmversie van de tv-serie is een feest der herkenning voor de fans, maar behelst uiteindelijk niet veel meer dan een dubbele aflevering.

Van 2004 tot 2011 zond HBO acht seizoenen lang de tv-serie Entourage uit. Deze mannelijke tegenhanger van Sex and the City draaide rond de avonturen van een vriendengroepje uit Queens, New York dat naar Los Angeles was afgereisd om daar beroemd te worden.

De grootste kans van slagen in Hollywood had Vincent Chase (Adrian Grenier), de mooie jongen die op het punt stond om door te breken als filmster. Zijn oudere broer Johnny 'Drama' Chase (Kevin Dillon), een B-acteur die nooit verder was gekomen dan een rolletje in de tv-serie Viking Quest, hoopte een sprankje licht te kunnen meepikken van de spotlights van zijn broer. De rest van Vincents entourage bestond uit zijn jeugdvriend Eric 'E' (Kevin Connolly), die zich al snel als manager opwierp, en Turtle (Jerry Ferrara), de chauffeur van de groep.  

Mark Wahlberg

De serie was bedacht door Mark Wahlberg, de in Boston opgegroeide acteur die inspiratie putte uit zijn belevenissen in Hollywood.

Net als Vincent heeft hij een oudere broer, Donnie Wahlberg, die het minder ver schopte in Hollywood. De rol van Johnny Drama in de serie werd gespeeld door Kevin Dillon, de minder bekende broer van Matt Dillon - een ironische casting.

De serie was een groot succes, mede dankzij de vele geestige cameo’s (van James Cameron tot Matt Damon) en de onwerkelijk mooie vrouwen die zich voortdurend voor de voeten van met name Vincent gooiden (tot aan pornoster Sasha Grey).

Entourage bood bijna honderd afleveringen lang een zonnig beeld van Hollywood als droomfabriek, want zelfs wanneer het even niet zo goed ging met de carrière van Vincent (Medellin, Aquaman) stonden zijn vrienden voor hem klaar.

Vuilbekkende driftkikker

Entourage won één Golden Globe en drie Emmy Awards, maar die waren allemaal voor Jeremy Piven vanwege zijn rol als Ari Gold, de agent van Vincent (gebaseerd op Ari Emanuel, de agent van Mark Wahlberg).

Ironisch genoeg groeide juist deze vuilbekkende driftkikker uit tot de absolute ster van de serie, terwijl hoofdrolspeler Adrian Grenier ook na acht seizoenen 'die mooie jongen van Entourage' bleef en nooit echt wist door te breken in Hollywood.

Ook zijn entourage schopte het niet verder dan de serie en dat heeft ongetwijfeld meegespeeld in het idee om met een filmversie te komen, zoals ook Sex and the City een lucratieve film (twee zelfs) kreeg.

Dat deze film jaren op zich liet wachten - tussen de laatste aflevering van de serie en de release van de film zit bijna vier jaar - heeft te maken met de moeizame salarisonderhandelingen: de mannen konden niet verkroppen dat Jeremy Piven vijf miljoen kreeg en zij slechts twee miljoen dollar de man.

Uiteindelijk kregen ze als aanvulling een deel van de winst. Aan het script lag het oponthoud in elk geval niet, want in de film maken de jongens exact dezelfde dingen mee als in de acht seizoenen van Entourage.

Rondborstig fotomodel

De film speelt zich ook weer vrijwel geheel in Hollywood af, maar begint op een luxe jacht bij Ibiza, waar Vince tussen de halfnaakte fotomodellen bijkomt van een mislukt huwelijk dat slechts negen dagen duurde.

Als remedie wil hij weer aan de slag, wat als muziek klinkt in de oren van Ari, die inmiddels studiobaas is. Er is alleen één maar: Vincent wil de sciencefictionfilm Hyde, waarin hij de hoofdrol speelt (als dj met superkrachten) zélf regisseren. Als dat maar goed gaat.

Acht maanden later is de film zoals verwacht over het budget van 100 miljoen dollar heen en moet Ari langs bij zijn Texaanse geldschieters. "Weet je wel wat ze met joden doen in Texas?", roept hij geïrriteerd.

Texaan Larsen (Billy Bob Thornton op de automatische piloot) wil best nog wat geld in de film stoppen, op voorwaarde dat Ari zijn niet erg snuggere zoon Travis (Haley Joel Osment uit The Sixth Sense, die met zijn baard en buik oogt als het zwakbegaafde broertje van Jack Black) Hollywood laat zien.

En jawel, op het eerste het beste Hollywoodfeestje dringt de boerse Travis zich op aan Emily Ratajkowski, het rondborstige fotomodel uit de clip van Blurred Lines, dat zichzelf speelt. En laat Emily nu nét iets hebben met Vincent Chase.

Cameo's

De verdere verwikkelingen zijn voorspelbaar voor wie ooit een seizoen Entourage zag. Ook voor de drie Entourage-boys zijn er weer losse en niet al te interessante verhaallijntjes. En uiteraard schiet Ari regelmatig uit zijn slof, wat de leukste scènes oplevert. Gelukkig ontbreekt zijn ex-assistent Lloyd evenmin, dus kan Ari zich ook weer van zijn homofobe kant laten zien. 

De film mag dan aanvoelen als een dubbele aflevering, het plezier zit juist in het feest der herkenning voor de fans, die na vier jaar eindelijk weer hun tv-vrienden terugzien.

Ze worden ook getrakteerd op een tsunami aan cameo’s, zoals rappers (Pharrell Williams!), sporters (Tom Brady) en natuurlijk acteurs: Jessica Alba, vaste gast Gary Busey en opvallend veel acteurs die het ook beter deden in tv-series dan films, zoals Kelsey Grammer (Frasier) en David Faustino (Married with Children). Zelfs Mark Wahlberg komt even langs om Vince goede raad te geven.  

Vierde plaats

De Amerikaanse critici waren vooral negatief over de film, die slechts 30 procent scoorde op Rotten Tomatoes en 38 procent op MetaCritic. De fans van Sex and the City lieten zich destijds niet weerhouden door slechte kritieken, maar veel fans van Entourage bleven wel thuis: de film (budget: 30 miljoen dollar) haalde in het eerste weekend in de VS slechts 10 miljoen dollar op en haalde daarmee een vierde plaats in de Box Office.

Oh, de ironie: de acteurs waren zo lang aan het onderhandelen over hun gage en hun aandeel in de winst dat de fans hen bijna zijn vergeten en er geen winst te behalen is. De vraag is nu of de Nederlandse Entourage-fans wél de bioscoop weten te vinden voor deze tot speelfilm opgerekt dubbele aflevering - of dat ze liever wachten tot ze hem thuis kunnen bekijken, met hun eigen entourage.