De cast van de Netflix-serie Orange is the New Black vindt het 'vreemd genoeg' erg bevrijdend om in een gevangenisserie te spelen.

"In de serie dragen alle vrouwen gevangenisuniformen. Er is dus geen sprake van 'wie heeft wat aan en hoe staat het?'. Voor mij is dat één van de meest bevrijdende aspecten van deze serie," zegt hoofdrolspeelster Taylor Schilling in een interview met NU.nl.

"We zijn allemaal heel anders, maar ook weer hetzelfde".

Geen kleding

Ook Laura Prepon, die in de serie de rol van Alex Vause vertolkt, vindt het feit dat alle karakters samen opgesloten zijn bevrijdend. "Zonder kleding om je achter te verschuilen, merk je dat iedereen blootgelegd en kwetsbaar is. Een kans om helemaal jezelf te zijn. Die vrijheid is geweldig."

Orange is the New Black is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Piper Kerman, dat zij zelf beschreef in een boek. De hitserie geeft een blik in de keiharde wereld van de gevangenen van vrouwengevangenis Litchfield in New York.

Onlangs werd aangekondigd dat de komedie-dramaserie een vierde seizoen krijgt. "We zijn eigenlijk allemaal verrast over het succes van Orange is the New Black en ontzettend blij dat wij de verhalen van de gevangenen mogen voortzetten", zegt Uzo Aduba, die in de serie Crazy Eyes speelt.

Bekijk het interview:

Feminisme

De makers van de serie, waarin vrouwen in het middelpunt staan, schuwen feministische kwesties niet. Ook onderwerpen als abortus en transseksualiteit passeren onder andere de revue.

Toch wil Prepon de serie niet omschrijven als zijnde feministisch. "Een serie met zoveel sterke vrouwelijke karakters wordt natuurlijk automatisch gezien als feministisch. Maar dat is niet per se ons doel. Wij willen gewoon de verhalen van deze vrouwen vertellen en zijn niet bang om moeilijke, maatschappelijke problematiek aan te kaarten. Niets is taboe."

Laverne Cox trekt andere conclusies: "Een serie die de diversiteit van vrouwen viert en waarin mannen een keer niet het centrum van het universum zijn, is wat mij betreft wél feministisch, hoor!" lacht de actrice.

Mannen

Hoewel de cast bijna uitsluitend vrouwelijk is, is de serie ook populair onder mannen. "Het is ook helemaal geen typische vrouwenserie. Er komen veel maatschappelijke problemen aan bod, uit het oogpunt van vrouwen."

"Ik heb mannen ontmoet die tegen mij zeiden: ik ga niet kijken, dat is vast niets voor mij. Maar zij kwamen later bij me terug om te zeggen dat ze het geweldig vinden," aldus Cox.

"Orange is the new black gaat uiteindelijk om mensen met onvolmaaktheden. Het maakt niet uit wat je geslacht, kleur of vorm is. Het zijn onze onvolmaaktheden die ons interessant maken."

Wees jezelf

Prepon geeft toe heel veel geleerd te hebben van haar rol. "Vergeet de eisen van anderen en wees niet het perfecte poppetje als dat van je verwacht wordt. Wees niet bang om, net als de vrouwen in de serie, jezelf te zijn," geeft ze de kijker mee.

Schilling: "Ik zou het heel mooi vinden als mensen leren een stukje van zichzelf te herkennen in iemand die op het eerste gezicht totaal verschillend lijkt te zijn."

Het derde seizoen van de originele Netflix-serie is vanaf vrijdag te zien op de streamingdienst.