Yvon Jaspers speelt maar een kleine rol in de film Apenstreken met Aap Noot Mies, maar desondanks smaakt het acteren voor haar naar meer. 

Dat vertelt ze in gesprek met NU.nl.

"Ik ben zeer content met kleine rolletjes", zegt de presentatrice enthousiast. "Vooral als zulke rollen te combineren zijn met mijn presentatiewerk, is het goed te doen. Dan vind ik het ook echt leuk. Het komt over als een cadeautje."

Apenstreken met Aap Noot Mies is de nieuwe familiefilm van regisseur Johan Nijenhuis (Verliefd op Ibiza, Rokjesdag).

Het vertelt een Dickensiaans verhaal over de 10-jarige weesjongen Wim, die op een dag uit de illegale bezemfabriek ontsnapt waar de kinderen door de directrice worden uitgebuit. Hij vindt onderdak op een boerderij en wordt onder meer vrienden met buurkinderen Ot en Sien.

Juf Maria

Yvon Jaspers speelt de rol van juf Maria, een strenge maar rechtvaardige lerares. "Ja, ik ben juf! Ik ben juf!", vertelt ze over haar rol. "Acteren is zoiets anders dan presenteren. Een heel ander vak. En het is leuk dat het een familiefilm is. Mijn kinderen verheugen zich er enorm op om in de bioscoop te zitten met hun vriendjes. Dat is natuurlijk superleuk!"

"Het is de eerste keer voor mijn eigen kinderen dat ze hun moeder in een kinderfilm zien", vervolgt ze. "Maar goed, het is een piepklein rolletje. Ik hoop dat de kinderen niet met hun ogen gaan knipperen want dan ben ik zo weg. Ogen open dus."

Boodschap

Apenstreken met Aap Noot Mies moet kinderen meer laten weten over de leerplicht, die honderd jaar geleden nog niet in Nederland bestond. Dat beaamt regisseur Nijenhuis. "We hebben geprobeerd om een beeld te schetsen dat het in Nederland kon bestaan, zoals het nu in Azië gebeurt bijvoorbeeld. Wellicht zullen kinderen dat meenemen", vertelt hij aan NU.nl.

"Het is echter niet aan mij om een boodschap over te brengen. Mijn doel is om een spannende en leuke film te maken. Ik wilde vroeger als kind altijd iets leuks zien. Vandaar zit er een duidelijke hiërarchische volgorde in de film: eerst entertainment en dan pas het serieuze aspect", vervolgt hij.

Ook Jaspers vindt dat de film niet al te moralistisch is. "Maar je moet als kijker wel realiseren hoe kort geleden dit allemaal is. Nu is het vanzelfsprekend dat kinderen naar school gaan, maar vroeger was dat niet zo. Mijn kinderen vroegen ook al aan mij: 'hoezo wil het weesjongetje naar school?', dat zegt genoeg."

3D-techniek

De film is de eerste Nederlandse familiefilm die ook in 3D uitgebracht wordt. Nijenhuis denkt daar een zeer goede reden voor te hebben. "Deze film lijkt best veel op Ciske de Rat en Kruimeltje; ze zijn ook heel mooi verteld. Door het in 3D te doen maak ik iets nieuws. Zo zie je Nederland uit 1900 die je nooit eerder zo hebt gezien. Daarom ging mijn hart er sneller van kloppen."

De regisseur heeft het bedrijf Vision3, bekend van de Oscarwinnende film Gravity, ingehuurd voor de 3D-effecten. "Gelukkig had ik mijn huiswerk gedaan, dus ik kon ze eenvoudig overtuigen", zegt Nijenhuis lachend. "Toen ik ze benaderde, moesten die Britten wel lachen. Ze hadden niet zo vaak iemand gesproken die al veel van de 3D-techniek afwist."

"Wel denk ik dat de 3D-hype voorbij is. Het is in ieder geval geen sensatie meer. Maar ik denk dat het nu vooral een ondersteunende rol heeft. Je kunt een verhaal versterken. Alsof je er een instrument bij hebt gekregen."

Apenstreken met Aap Noot Mies verschijnt woensdag 10 juni in de Nederlandse bioscopen.