George R.R. Martin heeft zich verdedigd tegen de vele kritieke die hij krijgt omdat in zijn boekenreeks A Song of Ice and Fire en de bijbehorende serie Game of Thrones vrouwen seksueel worden mishandeld.

"Het verhaal speelt zich af in een tijd waar vrouwen minder werden gevonden, de middeleeuwen. En de middeleeuwen staan er nou eenmaal niet om bekend dat er gelijkheid was voor mannen en vrouwen", aldus de schrijver in een interview met Entertainment Weekly.

"Ik weet dat er mensen zijn die zeggen: 'je schrijft geen geschiedenis, je schrijft fantasie, je kan er draken in stoppen, dus dan kun je ook gelijkheid voor mannen en vrouwen er in stoppen', maar daar ben ik het niet mee eens. Als je kiest voor een fantasie-element, moet je dat slechts op een paar vlakken doen. Ik wil dat mijn boeken een goede basis hebben en laten zien hoe die tijd was."

Martin vindt daarbij dat er tegenwoordig nog altijd geen sprake is van gelijkheid voor de seksen. "Er zijn nog steeds barrières voor vrouwen. Maar het is al beter dan het was."