Georgina Verbaan durft zichzelf eindelijk een volwaardig actrice te noemen. Lange tijd deed zij dat niet, omdat mensen zeiden dat ze dat niet mocht omdat ze geen opleiding had gehad en groot was geworden in een soapserie.

Dat bekent de actrice zaterdag in een interview in Volkskrant Magazine.

"Niet iedereen vond dat ik dat mocht zeggen, dus dan zei ik het ook maar niet", vertelt ze. Verbaan stelt dat ze móet acteren. "Dat is altijd zo geweest. Het komt omdat - en dit is psychologie van de koude grond - ik doorgaans nogal gereserveerd ben. Bij acteren kan ik helemaal openstaan en ongegeneerd doen wat ik anders niet doe."

De actrice had recent geen plezier meer in het acteren. "In Mannenharten bijvoorbeeld speelde ik iemand die nooit uit haar slof schiet. Zo’n lief vrouwtje, bah, wat saai. Ik word ouder, dus ik wil ook rollen die daarbij passen: hoe ouder de vrouw,  hoe lastiger het leven."

Knipselmap

Verbaan zegt nee tegen veel projecten. "Maar ik kan niet de hele tijd nee blijven zeggen, op een gegeven moment kijk ik naar zo’n lege agenda."

Verbaan stelt best open te staan voor een carrière in het buitenland, zoals Carice van Houten dat heeft. "Dat wil iedere acteur wel. Maar ja, ik weet niet. Ik vind het altijd zo treurig om acteurs dat te horen zeggen. Natuurlijk wil ik het, maar waarschijnlijk gaat het niet gebeuren." Verbaan heeft een dochter en haar vader woont hier. "Dus emigreren zit er voorlopig niet in. Bovendien: als ik er iets over zeg, komt het weer in die stomme knipselmap terecht. Krijg ik over vijf jaar weer de opmerking dat het mooi allemaal niet gelukt is, dat buitenlandplannetje."

De actrice is momenteel in de bioscopen te zien in de komedie De Surprise.