Melige en platvloerse komedie rond tv-ster Ali G

Zelfs de anders zo politiek correcte Volkskrant kan niet meer om would-be gangster Ali G heen. Toen de Britse komiek vorige week de Amsterdamse première van
Ali G Indahouse

De blowende seksist Ali G is als Austin Powers: of je ligt er dubbel om, of je vindt het puberaal en flauw. De grap van Ali G (een rol van de joodse komiek Sacha Baron Cohen) is dat hij denkt dat hij een 'homey' uit 'da ghetto' is. In werkelijkheid woont hij nog bij zijn oma thuis, in de Britse tegenhanger van Bussum. Hij verplaatst zich in een suf Renaultje 5, waarvan hij wel weer de achterbank voor een dreunend booming system heeft vervangen.

Listig

Wie dit niet hilarisch vindt, moet vooral niet naar Ali G Indahouse, want daarin wordt de grap anderhalf uur opgerekt. Ali wordt in een listig bedoeld politiek plot als schertsfiguur opgevoerd bij de verkiezingen. Onder het mom van 'de jeugd aanspreken' hoopt een tegenstander van de premier dat deze zo'n verpletterende nederlaag lijdt dat hij zijn functie kan overnemen.

Dat loopt uiteraard anders. Ali G's motto 'Keep It Real' slaat in als een bom. Ali G belandt zelfs in het kabinet waar hij met zijn onorthodoxe adviezen ("alleen nog mooie vrouwelijke asielzoekers toelaten") iedereen verbijsteren.

Dom maar vlijmscherp

Ali G heeft eerder credibility opgebouwd met zijn tv-shows, waarin hij bewees dat ook domme vragen vlijmscherp kunnen zijn. Voor die interviews was in een komedie die geheel rond zijn typetje draait helaas geen plaats. Maar de teksten van Ali G Indahouse mogen dan platvloers zijn, ze zijn net zo spitsvondig en doordacht als de schijnbaar stupide vragen in de tv-shows.

Dat is de kracht van Baron Cohen en zijn vaste tekstschrijver Dan Mazer en dat tilt Ali G uit boven veel Amerikaanse komedies die humor in platvloersheid denken te vinden. Ali G Indahouse is daarom niet te missen voor wie dubbel lag om zijn tv-shows. En wie zich daar groen en geel aan ergerde moet deze hilarische komedie maar mijden.

Algemeen DagbladTrouw

In 50 zalen