Onopgesmukt drama rond Halle Berry en Billy Bob Thornton

De openingsscène van
Monster's Ball

Billy en Berry zullen vervolgens door het lot worden samengebracht. En dat terwijl de cipier (met zijn eigenaardige voorkeur voor chocolade-ijs) niet in zijn eerste racistische opmerking is gestikt. Zijn vader (Peter Boyle) is nog een graadje erger en zijn zoon (Heath Ledger) gaat ook die kant op. Dat krijg je wanneer je van vader op zoon in de gevangenis werkt en beroepsmatig alleen met criminele zwarten in aanraking komt.

Rauwe vrijscènes

Monster's Ball kreeg om twee redenen een hoop publiciteit. Allereerst om de rauwe vrijscènes tussen Billy en Berry, die er voor Amerikaanse begrippen inderdaad niet om liegen.

Vervolgens won Berry als eerste zwarte vrouw een Oscar voor een hoofdrol. Maar dat zal niemand zijn ontgaan, aangezien haar minuten durende huilbui alle journaals haalde en haar de bijnaam 'Huil Berry' bezorgde.

Jammer voor Nicole (Moulin Rouge) Kidman, maar de Oscar is wel verdiend, gezien het scala aan emoties dat Berry in Monster's Ball laat zien. Billy Bob Thornton laat wederom zien dat hij een van de beste acteurs van het moment is, als de racist die tot inkeer komt.

Onprettige verrassing

Dat lijkt onwaarschijnlijk voor iemand wiens bloed een leven lang door foute denkbeelden is vergiftigd, maar regisseur Forster laat het gedrag van zijn personages liever onverklaard dan dat hij te uitleggerig wordt. En Billy Bob weet het aannemelijk te maken. Mede door de aanleiding, een persoonlijke tragedie die ook bij de kijker als een onprettige verrassing hard zal aankomen.

De titel verwijst overigens naar het feestje dat bewakers houden de avond voor een ter dood veroordeelde wordt geëxecuteerd. Het is tekenend voor het ongepolijste karakter van het drama. Niet cynisch, want het einde biedt hoop. Wel rauw, zoals filmklassiekers uit de jaren zeventig vaak waren. Gelukkig worden ze nog steeds gemaakt.

Algemeen DagbladTrouw

In 10 zalen